LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VLUCHT AF4590 - CONCORDE AIR FRANCE - 25 JULI 2000

25 juli 2000, vlucht nummer AF 4590 (Air France Concorde F-BTSC) stijgt op van de luchthaven Charles de Gaulle nabij Parijs voor een vlucht van een drietal uurtjes naar New York, John F. Kennedy Airport. Helaas slaat het noodlot toe. Niet alleen betekende dit het einde voor de mensen aan boord en op de grond, maar ook voor één van de meest iconische, stijlvolle en prestigieuze passagierstoestellen ooit gemaakt: De Concorde.
20 Concordes werden er gebouwd. Met een snelheid van meer dan Mach 2 op 18km hoogte over een maximale afstand van 6600 km werden per vlucht maximaal 128 passagiers door Air France of British Airways naar hun bestemming gevlogen.

Deze ramp in de luchtvaartgeschiedenis, gedeeltelijk vastgelegd door een dashcam van een passerende chauffeur op de nabijgelegen autostrade, staat in éénieders geheugen gegrift. Bij het opstijgen raakte het linker landingsgestel een metalen strip die was losgekomen van een motor van een vlak daarvoor opgestegen DC 10. Een band klapte en stukken band sloegen in tegen de linkervleugel (en dus ook tegen de brandstoftank erin).  Door deze schok scheurde de brandstoftank en er ontstond brand. De snelheid was te hoog om de start nog af te breken. De piloten konden niets anders dan opstijgen en proberen de nabij gelegen luchthaven van Le Bourget te bereiken. Helaas stortte het toestel in Gonesse op een bijgebouw van hotel Les Relais Bleu neer. 113 mensen lieten het leven: 109 (100 passagiers en 9 bemanningsleden) aan boord en 4 op de grond.

In Gonesse aan het hotel herdenkt een transparante herdenkingsplaat deze trieste gebeurtenis.

Naast één van de pistes van de luchthaven Charles de Gaulle is er een tweede herdenkingsmonument (Mémorial Concorde): een ruimtelijk monument van 6000 vierkante meter met vegetatie in de vorm van een Concorde. Vanop deze plaats heeft men ook een mooi zicht op de luchthaven Charles de Gaulle en kan men er toestellen spotten.

Aan de route de Peupliers aan de luchthaven Charles de Gaulle kan men ter hoogte van een dwarse taxibaan een tentoongestelde Concorde terugvinden.

Een andere Concorde staat opgesteld in het musée Delta vlakbij een andere Parijse luchthaven Paris-Orly. Het museum aldaar is open op woensdag en zaterdag.

(Tekst & Foto’s: Gunther Matterne)

Klik op de foto van het monument in Gonesse en bekijk de fotoreeks.