LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
MACK RUTHERFORD VLIEGT SOLO ROND DE WERELD

Na de succesvolle wereldreis van zijn 3 jaar oudere zus Zara Rutherford en het behalen van haar 2 Guinness World Records maakte ook de 16-jarige Belgisch-Britse Mack Rutherford plannen om een dergelijke wereldreis te maken.
Geïnspireerd door zijn zus vertrok Mack op 23 maart 2022 vanuit Sofia in Bulgarije om als jongste piloot solo rond de wereld te vliegen met een ultralight vliegtuig. Om bureaucratische redenen waren er bij het begin van de reis enkele dagen oponthoud in Italië en Griekenland, en werden er uit noodzaak enkele nieuwe bestemmingen gekozen. In tegenstelling tot de reis van Zara vloog Mack in oostelijke richting rond de globe.
Mack was 142 dagen onderweg, 5 maanden en 1 dag. Zijn zus Zara deed er 1 dag langer over. De totale afstand bedroeg 54.124 km. Hij was 221 uur in de lucht en maakte ondertussen 68 starts / landingen. Zijn langste vlucht van Japan naar de USA, die tevens bijna geheel over water was, duurde zo’n 10 uur. Zijn hoogste vlieghoogte was 12500 ft in Mexico. De hoogste temperatuur tijdens een vlucht was +48° C en de laagste -12° C.
Tijdens deze epische reis kwam hij op 4 continenten en bezocht hij hierbij 30 landen. Mack kwam uiteindelijk terug aan in Sofia op 24 augustus 2022.
Hij vloog echter wel over 5 continenten en 52 landen.
Hiermee behaalde hij een eerste record om als jongste mannelijke piloot ooit solo rond de wereld te vliegen. Zijn leeftijd op het moment van het record was 17 jaar, 2 maanden en 2 dagen. Hij verbreekt hiermee het vorige record dat op naam stond van de Engelse Travis Ludlow, hij was 18 jaar en 5 maanden oud.
Het tweede Guinness World Record dat hij behaalde is om als jongste persoon ooit de wereld rond te vliegen met een ultralight vliegtuig. Het vorige record stond dus maar enkele maanden op naam van zijn 3 jaar oudere zus Zara.
Op 22 augustus vloog Mack vanuit Biggin Hill in Engeland naar Kortrijk-Wevelgem. Vanaf Koksijde kreeg hij het gezelschap van de OO-LKN, een Robin DR400-140B van TUI Fly Academy, die naast hem vloog tot in Wevelgem. Na een lage overvlucht zijn beide toestellen geland omstreeks 14.20 uur. Vooraleer te parkeren aan het luchthavengebouw werd Mack door de plaatselijke brandweer nog onthaald met een traditionele waterdoop.
Tijdens deze tussenlanding in Wevelgem was het voor Mack een blij weerzien met zijn familie en vrienden, de volgende dag vloog hij verder naar Buzet.
Het vliegtuig waarmee hij vloog is een Shark UL, gebouwd bij Shark Aero in Senica, Slovakije. Hetzelfde type waarmee Zara haar wereldreis heeft gemaakt. Het weegt leeg amper 300 Kg, het is voorzien van een Rotax 912ULS motor die 100 PK of 75 Kw levert en men kan er snelheden mee halen tot 300 Km/u.
Aanvankelijk was Shark Aero niet geneigd om als sponsor een vliegtuig ter beschikking te stellen van Mack, gezien zijn nogal jonge leeftijd.
Er is dan een tweedehands toestel aangekocht in Denemarken met de registratie OY-9463 met constructienummer 31. Kortelings voor de aanvang van de reis werd het in Frankrijk ingeschreven met de registratie 59DZG en kreeg het als radio code F-JAJP.
De belangrijkste sponsor was ook op deze wereldreis het in Sofia gevestigde softwarebedrijf ICD Soft, wat vooral instond voor de broodnodige data.
Hartelijk gefeliciteerd Mack voor deze uitzonderlijke prestatie !!
En wij wensen u nog veel succes bij alles wat je verder nog onderneemt.
Met dank aan enkele FAS-leden en de bevoegde autoriteiten op Kortrijk Airport voor de geboden faciliteiten.

(Tekst & Foto's: Raymond De Clercq)                 

Klik op de afbeelding hieronder voor de beeldreportage.