LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HERDENKINGSCEREMONIE P-51 MUSTANG PILOTEN TE MALLE

Op zaterdag 04/05/2019 was er op het vliegveld van Malle een herdenkingsceremonie ter nagedachtenis van twee gesneuvelde jachtpiloten die er in de buurt neerstortten en hierbij om het leven kwamen.
De voorzitter van de Aero Para Club der Kempen, Kempenaers Pascal, richtte het welkomstwoord. Onder de genodigden bevonden zich de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten van Amerika, Luitenant-Kolonel Osweiler, en drie nabestaanden van Otis A. Kurth, één van de overleden piloten.
Luc Cox van het Planehunters Recovery Team gaf uitleg wie de beide onfortuinlijke piloten waren en hoe zij om het leven kwamen. De burgemeester van Malle, Hendrickx Harry, dankte postuum de dappere piloten voor hun moed en hun offergave.
Vervolgens nam de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten van Amerika, Luitenant-Kolonel Osweiler, het spreekgestoelte. Hij dankte de organisatoren voor hun inzet om de piloten uit de anonimiteit te halen en om hen een permanente plaats te geven opdat hun moed en zelfopoffering nooit zou vergeten worden. 
Benny Ceulaers, voorzitter van het Planehunters Recovery Team, nam als laatste het woord. Hij overhandigde de nabestaanden een emotioneel aandenken onder de vorm van een kader met daarin originele opgegraven onderdelen van het vliegtuig waarmee Otis A. Kurth neerkwam op 03 maart 1945.
Nadien werden de genodigden in Wereldoorlog II voertuigen naar de crashplaats van 2de Luitenant Otis A. Kurth gebracht, gevolgd door een korte serene en ingetogen  ceremonie.
Terug op het vliegveld stegen er drie toestellen op die enkele formatievluchten uitvoerden waaronder de missing-man formatie. Er was ook een tentoonstelling voorzien met onderdelen van beide toestellen die door het Planehunters Recovery Team werden opgegraven.

Hierna een korte samenvatting van de gebeurtenissen die in 1944 en 1945 op het grondgebied van Malle (Zoersel) afspeelden :

“ Op 03 maart 1945 stortte een Amerikaans jachtvliegtuig van het type P-51D Mustang neer in de omgeving van het vliegveld van Malle. De piloot, Otis Arthur Kurth °25/09/1922, kwam hierbij om het leven. Kurth maakte deel uit van het 504 th Fighter Squadron van de 339 th Fighter Group.
De piloot ligt begraven op het Old Mission Cemetary kerkhof in Wichita, Kansas (USA).

Op 09 mei 1944 stortte een Amerikaans jachtvliegtuig van het type P-51B Mustang neer in de omgeving van het vliegveld van Malle. De piloot, Donovan Siverts °23/01/1917, kwam hierbij om het leven. Siverts maakte deel uit van het 363 th Fighter Squadron van de 387 th Fighter Group.
De piloot ligt begraven op het Ardennes American Cemetary kerkhof in Neuville-en-Condroz (België)”.

Met dank aan iedereen die hun uiterste best hebben gedaan om deze prachtige maar niettemin ontroerende herdenkingsplechtigheid te organiseren.

(Artikel & Foto's : Jef)

Klik op de foto's voor de globale fotoreeks en een compilatie op muziek.