LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20200816 Diest Aero Club Schaffen

Zondag trok ik naar het militaire vliegveld van Schaffen - Diest (EBDT) waar in het weekend en op feestdagen de civiele luchtvaart actief is.
Het vliegveld wordt gebruikt voor de opleiding van para's, onder andere van het 1ste Bataljon Para die gekazerneerd zijn in de citadel van Diest. Op civiel vlak staat het terrein bij de meesten gekend als de place to be voor de jaarlijkse Oldtimer Fly/Drive In. Dit jaar werd dit prachtig evenement afgelast omwille van de corona-pandemie.

Ik begaf mij naar het terrein waar de zweefvliegtuigen van de Diestse Aeroclub lagen opgesteld. ik verkreeg er de toestemming om foto's te nemen. Aangezien de zon pal in de lens scheen, besloot ik om naar een plek te gaan waar ik foto's kon nemen met de zon in de rug. De zweefvliegtuigen werden er opgetrokken met de lier, waarbij de toestellen startten op de zogenaamde "lier-startstrook" naast de piste, het landen gebeurde wel op de runway.
De zwevers werden losgekoppeld op een hoogte tussen de 400 en 700 meter dank zij de krachtige lier met een trekkracht tot 850 kg.
Er waren 2 twee-zitters in actie van het type Grob Twin Astir II en één van het type Schempp-Hirth Duo Discus. De één-zitters die op zondag vlogen waren van het type Grob Astir CS.
Met dank aan de mensen van DAC voor de toffe voormiddag op Schaffen.

(Tekst & Foto's : Jef Pets)

Hieronder enkele beelden van mijn bezoek aan de Diestse Aero Club - DAC.