LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LAATSTE FORMATIEVLUCHT SEAKING’s BELGIAN AIR FORCE

Drie Westland Mk-48 Seakings maakten vandaag 19 december 2018 een laatste formatievlucht boven West- en Oost Vlaanderen.
De helikopters die het luchtdefilé uitvoerden waren de drie nog vliegende toestellen zijnde de RS-02, RS-04 en RS-05. Twee andere “reddende engelen” werden reeds eerder op rust gesteld, de RS-01 staat in het Koninklijk Legermuseum in Brussel en de RS-03 staakte de activiteiten in augustus 2013.
De Seaking, die in 1976 zijn intrede maakte bij het 40 ste Squadron van onze Belgische Luchtmacht, zal vermoedelijk in maart 2019 definitief uit dienst genomen worden. Hun taken worden dan definitief overgedragen aan zijn opvolger, de NH-90 NFH. De betrouwbaarheid van de helikopter en het professionalisme van de crews zullen altijd tot de verbeelding blijven spreken, zelfs na de op rust stelling van deze icoon binnen onze Luchtmacht.

Hierna de tekst van een facebook-post van onze Belgische Luchtmacht.
“ Allerlaatste formatievlucht van 3 legendarische Seaking helikopters !
Een jaar geleden maakten we ons klaar voor de Warmste Vlucht. Een vlucht die voor het goede doel, Music For Life, bijna 10.000€ opbracht.
Vandaag, 365 dagen later, maken we ons klaar voor de Seaking haar allerlaatste formatie vlucht ! Omstreeks 10 uur deze ochtend zullen de drie helikopters opstijgen op hun thuisbasis voor een farewell tour langsheen 11 belangrijke punten in Vlaanderen. Deze dame en haar crews hebben doorheen de jaren vele mensenlevens gered, hoogste tijd om haar te eren in al haar glorie! Aude Audenda ! Proud ! ”
Hierna extra informatie waarvoor dank aan Philippe Van Huyck.
“ Vanaf volgende week blijft er ééntje voor goed aan de grond en de overige twee zullen nog mee naar 2019 vliegen.
Ergens eind maart 2019 zal de laatste SeaKing definitief de wielen aan de grond plaatsen. “

Raymond had voor deze historische vlucht post gevat op het Domein Puyenbroeck in Wachtebeke om de formatie voor de lens te nemen.
De drie Seakings kregen het gezelschap van een NH-90 NFH en een A-109 Agusta helikopter. De toestellen maakten twee doorvluchten boven het domein waar thans Music for Live, de Warmste Week, van Studio Brussel plaatsvindt.
Een vriend van Raymond, Marc Van Rijssel, had UZ Gent als locatie uitgekozen om de formatie te fotograferen. Marc was bereid om zijn foto's met Lunak te delen, waarvoor hartelijk dank !
Onze Seaking-fan in hart en nieren, Giano, ontbrak uiteraard niet op het appel. Zijn beeldmateriaal wordt op latere datum toegevoegd aan dit artikel.

(Tekst : Raymond & Jef - Foto’s : Marc Van Rijssel & Raymond)

Klik op de eerste foto om de beelden van Raymond te bekijken en op de tweede foto om de opnames van Marc te ontdekken.