LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
SIKORSKY S38 OSA’S ARK

De naam Sikorsky wordt door de meeste luchtvaartfanaten onder ons geassocieerd met helikopters. Hoewel Igor Sikorsky inderdaad hoofdzakelijk gerelateerd wordt aan zijn hefschroefvliegtuigen, ontsproten er ook vliegtuigontwerpen uit zijn brein die het vanaf de tekentafel ook tot een effectieve productie brachten.
Het is al weer een tijdje geleden dat deze Sikorsky S38 (replica) met Amerikaanse registratie N28V Oostmalle bezocht. Einde jaren 20 deden Martin en Osa Johnson met dit toestel diverse safarivluchten om de fauna in Afrika in beeld te brengen. De naam van het toestel "Osa’s Ark" maakt duidelijk dat we hier met een vliegboot te maken hebben. Ik herinner mij nog dat dit vliegtuig, tijdens het verblijf in augustus 2011 te Oostmalle, zinnens was om een demolanding uit te voeren op het Albertkanaal maar dit vond niet plaats omdat de toelating hiervoor geweigerd werd. Bekijk even de motoren van dit toestel, indrukwekkend! Tijdens het weekend te Malle kon ik deze opnamen maken.

N28V

De Sikorsky S38 betreft een tweemotorige vliegboot. Het is een replica die begin 2000 werd gerestaureerd en het serienummer B414-20 draagt. Van het originele Sikorsky S38 ontwerp werden er vanaf 1928 zo’n 100 exemplaren gebouwd. In augustus 2011 en 2012 was de vliegboot aanwezig op de jaarlijkse Fly-In op het vliegveld van Malle-Zoersel naar aanleiding van haar “Europese Tour”.
Na een kortstondig onderkomen in de Aviodrome in het Nederlandse Lelystad, werd het toestel overgebracht naar zijn nieuwe eigenaar, Kermit Weeks in Florida (USA) waar het in het Fantasy of Flight museum zal worden ondergebracht.

In het hiervoor genoemde museum staat eveneens een originele Sikorsky S39, de éénmotorige versie van de S-38, de "Spirit of Igor" zie de foto in reeks 2 met dank aan Hans Nordsiek, The Storyteller. In de jaren 1930-1931 werden er 21 exemplaren van de S39 door Igor Sikorsky geproduceerd.

OSA & MARTIN JOHNSON

Het koppel Osa en Martin Johnson waren bedrijvig als fotografen, filmmakers en gefascineerde ontdekkingsreizigers. Ze leerden beiden vliegen op de luchthaven van Chanute, huidig Martin Johnson Airport. Chanute was de geboorteplaats van Martin’s echtgenote, Osa.

Eens hun vliegbrevet op zak, schaften ze zich twee vliegboten aan:
een Sikorsky S39 (éénmotorige versie van de S38) in giraf-patroon die ze de “Spirit of Africa” doopten en
een Sikorsky S38 in zebra-patroon die de toepasselijke naam “Osa’s Ark” toebedeeld kreeg.

Begin en midden de jaren 1930 vlogen Osa en Martin Johnson hun African Flying Safari boven Afrika en legden daar de fauna en flora van het continent voor het grote publiek vast op foto, film en in boekvorm. Samen brachten Martin en Osa Johnson ongeveer 35 films, een 20-tal boeken en een 100-tal artikels op de markt ter illustratie van hun omzwervingen in Afrika, Azië en de South Pacific regio. Een unicum voor die tijd!
In Chanute (Kansas - USA) werd een museum aan hen gewijd met name: The Martin and Osa Johnson Safari Museum.

(Tekst: Roger Laps & Jef Pets - Foto’s: Roger Laps - Hans Nordsiek - Raymond De Clercq & Guido Van Roy)

Klik op de eerste foto van de S38 hieronder voor de beelden van Roger, klik op de tweede foto van de S39 voor de beelden van Raymond De Clercq en Guido Van Roy en de foto van de S39 van Hans Nordsiek.