LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OPENDEUR BASIS KOKSIJDE 05/07/2023

Op woensdag 5 juli 2023 was er de kustvakantie en zomer gerelateerde Opendeur op de basis van Koksijde. Op het programma stonden onder andere een SAR (Search And Rescue) demonstratie met de NH-90 NFH RN-02 (Nato Frigate Helicopter), de voorstelling van de Red Devils op SF-260M Marchetti ST-15 ST-16 ST-23 ST-25 en de F-16 Solo display op Lockheed Martin (voorheen General Dynamics) F-16 Fighting Falcon FA-87 met Commandant-Vlieger Steven “Vrieske” De Vries aan de stuurstick.
De blikvanger werd een oudgediende, de Westland MK48 Seaking. De RS-02 (huidige Britse registratie G-BDNI) maakte zijn opwachting op Koksijde. Deze icoon kwam op dinsdag al toe op Koksijde
(zie foto’s Giano) waarna er dezelfde dag ook nog een F-16 (FA-126) een paar passages boven het vliegveld maakte.
De Seaking RS-03 die onderdak heeft gevonden op de basis was eveneens een publiekstrekker maar dan alleen in static.
Later op de dag vloog de Seaking boven zijn voormalige thuisbasis, wat voor velen een “kippenvel” moment betekende. Even later kwam de vervanger van de Seaking, de NH-90, de legendarische “Windkracht 10-er” vervoegen en vlogen beide toestellen in een prachtige formatie.
Naast de 2 Seakings stonden er een Airbus A400-M CT-02, een NH-90 MTH RN-06 (Multi-Purpose Transport Helicopter), een NH-90 NFH RN-01 en RN-04 in de loods, een Agusta A-109 H-38, een Marchetti SF-260M ST-40 en een Grob G102 Astir PL76 van de Belgische Luchtcadetten in static.
Verschillende infostands zorgden ervoor dat de bezoekers aan deze Open Deur zich geen enkel moment verveelden. Een feest voor jong en oud!

De organisatie kan tevreden terugblikken op een met verve geslaagde Opendeur 2023. Alles verliep vlekkeloos, de medewerkers waren heel behulpzaam en vriendelijk, kortom niets op aan te merken.
Met dank aan de Basiscommandant en de mensen van de basis Koksijde zelf, alsook iedereen, civiel en militair, die hun steentje hebben bijgedragen tot het welslagen van dit zomerevenement.
Graag tot de volgende editie!

Ter informatie, u kan nog tot 18 augustus 2023 een bezoek brengen aan de Koksijde Airbase Summer Expo. Deze gaat door op de basis van Koksijde.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Gunther Matterne - Giano De Haasse - Sam & Jef Pets)

Klik op de affiche hierna voor de beeldmontage van Sam en Jef.
Klik op de foto van de Seaking voor de prachtige reeksen van Giano en Gunther.