LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20210829 AALTER AIR RALLY 2021.

Op zondag 29 augustus organiseerde Vliegclub Ursel de eerste Aalter Air Rally. Deze organisatie was oorspronkelijk gepland voor 8 augustus maar diende door de ongunstige weersomstandigheden (teveel wind en laag wolkendek) te worden uitgesteld. Ook nu was er van echt mooi zomerweer geen sprake. De windkracht viel mee maar toch hing er opnieuw de ganse dag een gesloten, grijs wolkendek. Gelukkig bleef het in Vlaanderen (dit in scherp contrast met het oosten van België) de ganse dag zo goed als droog.
De opdracht voor de deelnemers (zowel clubleden van VCU als bezoekende piloten) bestond er in een traject van ongeveer 165 km (grotendeels boven de provincie Oost-Vlaanderen) af te leggen en onderweg een aantal merkpunten te identificeren waarbij via een vragenlijst een aantal specifieke kenmerken dienden genoteerd te worden. De meeste deelnemers deden ongeveer 75 tot 90 minuten over het gehele traject. De eerste piloten vertrokken vanaf 10.00 uur en ten laatste om 17.00 uur dienden de laatste deelnemers opnieuw binnen te zijn.
Van de ongeveer 40 deelnemers behoorden het grootste gedeelte tot de inrichtende vliegclub. Alle in Ursel gebaseerde Piper Warriors (OO-DAT, EBU, ILS, VCU, VFR, VMC, VMX, VMY) waren dan ook de ganse dag druk in de weer waarbij (met verschillende crews) soms 3 vluchten werden uitgevoerd.
Onder de bezoekende deelnemers noteerden we een Socata Trinidad (D-EODA) uit Wevelgem, Robin DR.400 Dauphin OO-KDI (eveneens uit Wevelgem), Cessna 152 OO-HFE (gebaseerd in Hoevenen), WT-3 Dynamic 67-CFL (ook afkomstig van Wevelgem) en een Super Dimona motorzwever (D-KEIV) met Keiheuvel als thuisbasis.
De stille momenten werden ingevuld door demo’s van enkele lokaal gebaseerde toestellen zoals de Bulldog OO-DOG, de Yak-52 OO-RUS en de ELA-10 gyrocopter (59-DRK). Tevens bracht het Geraardsbergse duo L. Coesens/P. Van Israel met hun beide Pitts Specials (OO-LUC en G-FDPS)  
een bezoek aan Ursel waarbij ze de aanwezigen vergastten op enkele lage doorvluchten (met rook) en een paar acrobatische maneuvers.
Deelnemers en publiek konden zich voeden (barbecue) en laven in het mooie, volledig vernieuwde, clublokaal van Vliegclub Ursel; 2 zaken waarvan gretig gebruik werd gemaakt.
Al met al een geslaagde primeur voor VCU wat hopelijk tot een jaarlijks terugkerend evenement kan uitgroeien.

(Tekst : Marc Van Ryssel - Foto’s : Raymond De Clercq)

Klik op de foto hieronder voor het beeldverslag.