LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
MAIDEN FLIGHT TROJAN T-28 (RC) - 15/04/2018

Vandaag was het "de"grote dag voor Kurt en Marc van onze RC-modelbouwclub MASH in Wiekevorst (Heist-op-den-Berg).
Zij maakten namelijk de eerste vlucht met hun Trojan T-28 op schaal 1/3, waar zij 5 jaar over gedaan hebben om het toestel te bouwen. Kurt nam de bouw van het toestel voor zijn rekening en Marc zorgde voor de motor.
Het werd een exacte kopie van de echte, bemande Trojan T-28.
Er was een massa volk aanwezig te om de Trojan te zien vliegen.
Andere modelbouw-piloten, zowel van de eigen club als daarbuiten, toonden hun vaardigheden met hun knappe modellen.
Aerobertics on tour stond er met een stand waar je de nieuwste modelvliegtuigen kon bewonderen, en indien gewenst mee kon vliegen.
Het moment suprême werd voorzien omstreeks 14.00 uur. Het hoeft geen betoog dat Kurt en Marc meer en meer onder spanning kwamen te staan naarmate de tijd naderde.
Na een grondige inspectie werd de motor gestart. Alles liep zoals gepland en de Trojan, met Kurt aan de sticks, positioneerde zich op de startstrip. Het geluid van de motor zwol aan en de T-28 kwam in beweging.
Even later klom het toestel de lucht in onder luid applaus en gejuich van de aanwezigen. Het toestel werd uitgetrimd en op meerdere punten in vlucht getest. Na een paar doorvluchten zette de Trojan de landing in en kwam veilig en wel tot stilstand op het einde van de piste. Je zag de spanning bij de twee modelpiloten er zo van af vallen.
Mission completed - proficiat mannen !
Kurt en Marc doopten hun kist met wat bubbels over de vleugels te gieten. Nadat de nodige foto’s werden genomen, trakteerde de club op een glas cava.
Wij wensen Kurt en Marc steeds behouden vluchten toe met dit prachtige toestel.

Voor de kenners hierna enkele gegevens met betrekking tot het model :
Schaal 1/3.6
Motor Moki 300 cc - 5 cylinder - 18 pk
Spanwijdte 3,40 m - lengte 2,55 m - gewicht 37 kg
Volledig uitgerust met navigatielichten, landingslichten, …

(Tekst en foto’s : Jef)

Klik op de eerste foto hierna om het filmpje te bekijken, klik op de twee foto voor een overzicht van de vliegbewegingen die dag. Door op de derde foto te klikken krijg je een prachtige beeldmontage te zien dat werd samengesteld door ons Mash-lid, Rene Vloeberghs.