LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OPENDEUR VLIEGVELD GOETSENHOVEN 2023

Gewoontegetrouw staken de mensen van Koninklijke Vliegclub De Wouw en de leden van ULM Goetsenhoven opnieuw de handen uit de mouwen om de 2023-editie voor te bereiden. In tegenstelling tot andere jaren, was ik deze keer niet aanwezig met mijn project LUchtvaart NAar Kinderen maar als bezoeker. Daar waar ik eerder slechts een glimp kon opvangen van de Opendeur, kon ik nu alles volledig meemaken van wat er zich op de grond en in de lucht afspeelde op de Opendeur.

Het vliegveld van Goetsenhoven zelf werd in 1921 aangelegd en vierde in 2021 zijn 100 ste verjaardag. Enkele mijlpalen uit het recente verleden zijn onder meer de komst van de Stampe & Vertongen SV-4B van Belgische makelij. 65 B’s werden aangekocht voor de Belgisch Luchtmacht en ondergebracht op Goetsenhoven van 1950-1970 onder de EVS of Elementaire Vlieg School. Een acro-team, gekend om hun sublieme spiegelvluchten, werd opgericht onder de naam “Les Manchots” en adopteerden de vermaarde Pinguïn op hun toestellen. Het team werd in 1970 ontbonden.
De komst van de Siai Marchetti SF-260 in 1969, er werden 36 toestellen aangekocht, brachten een aantal structurele aanpassingen op Goetsenhoven met zich mee. Zo was er de noodzaak om de graspiste te betonneren zodat de startbaan en de taxiwegen onder alle weersomstandigheden door de nieuwe en zwaardere Marchetti kon gebruikt worden.
Eén van de aanwezige clubs op het huidige terrein van Goetsenhoven betreft  de Koninklijke Vliegclub De Wouw, gesticht in 1931 konden zij in 2021 90 kaarsjes uitblazen. De tweede club, ULM Goetsenhoven, werd op  09/02/2016 boven de doopvont gehouden onder impuls en het voorzitterschap van Wim Mellaerts. Thans is de club uitgegroeid tot een gerenommeerde vereniging voor de opleiding tot- en het vliegen met ULM toestellen.

Terug naar de Opendeur. Het was een topeditie! De medewerkers hebben zich van ’s morgens tot ’s avonds met vereende kracht ingezet om er een succes van te maken. Naar schatting tussen de 9000 en 10000 bezoekers vonden de weg naar het vliegveld. Er werden 120 initiatievluchten uitgevoerd en er kwamen meer dan 100 bezoekende vliegtuigen opdagen.
Aan iedereen werd gedacht, van klein tot groot en van jong tot oud, om er een aangenaam en ontspannend Opendeurweekend van te maken.
Jullie mogen allemaal terecht fier terugblikken op een geslaagde 2023-editie - een dikke en welgemeende proficiat is hier zeker op zijn plaats.
Tot volgend jaar!

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Guido Van Roy & Jef Pets)

Klik op de eerste foto voor de beelden van Guido op zaterdag, op de tweede foto voor de reeks van Jef op zondag en op de derde foto voor een korte compilatie van het Pinguin Formation Team.