LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BATTLE OF BRITAIN AIRSHOW 2023 DUXFORD

Vrijdagavond vertrok Gunther naar Engeland, meer bepaald naar Duxford voor de Battle of Britain Airshow 2023.
Duxford is een voormalig WO 2 vliegveld en wordt nu gebruikt door de Imperial War Museum associatie als museum locatie. Je hebt er het airspace museum (alles rond de Britse luchtvaart + parachute museum), American Air Museum, Landwarfare hall, een operations room, V1 lanceerbasis, verschillende hangars voor restauratie van vliegtuigen.
Wat Euro- en Walt Disney en Bobbejaanland zijn voor kinderen is het IWM Duxford voor vliegtuigliefhebbers.

De show zelf begon om 13u lokale tijd. In de voormiddag kon je dus 1 of meerdere hallen bezoeken. Als je je tijd neemt is dat slechts 1 hal er valt namelijk veel te zien.
Helaas was het heel warm weer en scheen de zon ongenadig, resultaat: tegenlicht. Maar gelukkig draait de aarde rond de zon dus wijzigt de stand van de zon gedurende de namiddag. Tegen de avond stond de zon ideaal ( 4 a 5 uurspositie van mijn locatie) en was er in de verte een prachtige donkere wolk te zien. Net op het juiste moment tijdens het slot van de show: de wereldberoemde BALBO.

De show zelf was niet enkel een eerbetoon aan de Battle of Britain, er was een unieke formatie van de Lancaster van de BBMF en B17 Sally B / Memphis Belle, een Swordfish (gekend van de aanval op de haven van Taranto en op het slagschip Bismarck) en 3 Mustangs en een P47 werden o.a. ook voorgevlogen. De Red Arrows (helaas dit jaar niet met 9 toestellen) gaven ook een demo. Het hoogtepunt was echter het slot: de BALBO 15 Spitfires (waarvan er 1 de rol van Joker speelde) en 3 Hurricanes op hetzelfde moment in de lucht. Een beter eerbetoon kan men niet brengen. De twee toestellen die de geallieerden recht hielden tijdens de Battle of Britain kregen hun “moment de gloire” zonder inmenging van andere types. Een beter einde van de show kon gewoonweg niet.
Poetry in motion, the sound of freedom, het was prachtig.
Het tegenlicht van de ganse dag was snel vergeten en gezien de stand, op dat moment van de zon, werd er duchtig op los gefotografeerd.

Wie is de Joker en wat is de BALBO: Terwijl de BALBO wordt gevormd dient de Joker als opvulling voor het publiek. Dit toestel neemt niet deel aan de BALBO zelf maar voert tijdens het formeren en na elke flypast van de BALBO enkele capriolen uit ( loopings, knife edge passes, high speed passes etc). De piloot entertaint dus het publiek.

De BALBO genoemd naar Italo Balbo is een grote formatie van vliegtuigen. Duxford stond in WO 2 ook bekend voor zijn Big Wing concept en tegenwoordig wordt de term Balbo in de UK gebruikt om een grote flypast op het einde van een airshow aan te duiden. De Balbo op het einde van de show was dus naast een hommage aan alle piloten uit de Battle of Britain ook een extra eerbetoon voor de Big Wing op Duxford en zijn pleitbezorger Douglas Bader (de piloot zonder benen met 23 overwinningen).

De flypast was ook een eerbetoon aan Air Chief Marshal en hoofd van het RAF Fighter Command gedurende de Battle of Britain Sir Hugh Dowding en ook voor Keith Park - Commander 11 Group en dus verantwoordelijk voor de beveiliging in de lucht van Londen en Zuidoost Engeland). Beiden geen fan van het Big Wing concept van Bader (die tot 12 Group behoorde). Dowding en Park werden ondanks ze de Battle of Britain wonnen, niet echt beloond.
We mogen echter nooit vergeten wat beiden gepresteerd hebben, ze hebben ons toen, in de zomer van 1940, gered!

(Tekst  & Foto's : Gunther Matterne)

Klik op de P-47 Thunderbolt voor de prachtige reeks van Gunther op Duxford.