LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OVERVLUCHT AVRO LANCASTER BATTLE OF BRITAIN MEMORIAL FLIGHT

De Avro Lancaster is de meest bekende en succesvolle Royal Air Force bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De voorloper van de Lancaster was de Avro Manchester, een tweemotorige bommenwerper, waarvan er iets meer dan 200 van werden gebouwd. In 1942 stopte het operationeel gebruik ervan omwille van de onbetrouwebaarheid van de Rolls-Royce Vulture motoren. Als snel kwam aan het licht dat een licht aangepaste versie van de Manchester met vier Rolls-Royce Merlin motoren het ideale vliegtuig zou opleveren.
Zo werd uit de mindere betrouwbare Manchester de legendarische betrouwbare Avro Lancaster geboren.
De Lancaster met registratie PA474 die toebehoort aan de Battle of Brittain Memorial Flight werd gebouwd in de Vickers Armstrong Broughton-fabriek op Hawarden Airfield op 31 mei 1945 net na de Bevrijding. De oorlog in het Verre Oosten werd eveneens beëindigd zodat deze BBMF Lancaster niet heeft deelgenomen aan de Tweede Wereldoorlog en aldus geen operationele oorlogsmissies heeft gevlogen.
Van de 7377 gebouwde Lancasters zijn er nog maar twee luchtwaardige exemplaren terug te vinden. Eén in Canada en de andere in het Verenigd Koninkrijk (Battle of Britain Memorial Flight).

Een paar specificaties (bron Bomber Command):

Spanwijdte: 31 m - lengte: 21,2 m - hoogte: 6,2 m.
Gewicht leeg: 16700 kg - maximum gewicht: 31700 kg.
Snelheid op zeeniveau: 394 km/u - op 4500 m hoogte maximum 442 km/u - op 4500 m hoogte kruissnelheid: 321 km/u
Maximum hoogtebereik: 6000 m.
Vliegbereik met 2100 kg bommenlast: 4000 km.
Vliegbereik met 2700 kg bommenlast: 2700 km.
Vliegbereik met 2494 kg bommenlast: 2494 km.

Op 04/05/2023 volgde Raymond de vlucht van de BBMF Lancaster boven Lierde en ik documenteerde de vlucht van de bommenwerper boven Gierle.
Hierna kan u onze beeldreportages terugvinden.
Met dank aan de technici en de mensen van de Battle of Britain Memorial Flight die, ondanks de technische problemen en de eerdere afgelasting van de vlucht, alles in het werk hebben gesteld om de vlucht boven België en Nederland toch te kunnen laten doorgaan - respect!
Hopelijk is de Lancaster volgend jaar opnieuw van de partij want het blijft altijd een kippenvelmoment wanneer je de Lancaster ziet, hoort en "voelt"!

(Tekst : Jef Pets - Foto’s: Raymond De Clercq & Jef Pets)

Klik op de eerste foto om de beeldmontage van Lierde te bekijken, klik op de tweede foto voor het beeldverslag uit Gierle.