LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FLY-IN FESTIVAL SAINT-HUBERT EBSH

Geleidelijk aan komt het seizoen van de airshows, fly-ins en opendeurdagen op gang. Zo was het vliegveld van Saint-Hubert voor het grote publiek toegankelijk op 25 en 26 juni voor een groots aangekondigde fly-in. Het succes van een dergelijk gebeuren is uiteraard hoofdzakelijk afhankelijk van de weersomstandigheden, en die zaten niet echt mee. Van de voorspelde regen op zaterdag bleef Saint-Hubert weliswaar gespaard, maar de gunstige vooruitzichten voor zondag bleken niet te kloppen. Gelukkig voor de organisatoren was de publieke belangstelling op zaterdag, na een aarzelende start, toch voldoende groot. De kennismakingsvluchten op sportvliegtuig, ultralight en zwever werden aan een hoog tempo afgehandeld. Ook van de mogelijkheid om een acrovlucht met een Extra 330 2-zits acrotoestel (F-HURT) mee te maken werd veelvuldig gebruik gemaakt.
Wie Saint-Hubert zegt denkt in de eerste plaats aan zweefvliegen. Het vliegveld is inderdaad sinds jaar en dag de thuisbasis van het “Centre National de Vol à Voile”. Het is dan ook prachtig gelegen op een plateau met o.a. de stad Saint-Hubert lager in het dal. Geen wonder dus dat er ook tijdens de fly-in  vrijwel permanent zwevers in de lucht te bespeuren waren. 2 sleepvliegtuigen (Piper PA18-150 Super Cub OO-VVG en PA25-235 Pawnee C OO-VOV) zorgden beurtelings voor het optrekken van de zweefvliegtuigen (hoofdzakelijk 2-zits Schleicher ASK-13’s) vanaf baan 23L.
Hoewel het weer op Saint-Hubert op zaterdag eigenlijk best goed te noemen was, met uitzondering misschien van een soms stevige crosswind, was dit beslist niet het geval voor andere delen van België en Noord-Frankrijk. Dit weerbeeld, in combinatie met de ondertussen sterk opgelopen brandstofkosten (ongeveer 4 Euro per liter Avgas), kan waarschijnlijk de magere opkomst aan bezoekende vliegtuigen verklaren. Het werd dus geen fly-in zoals we gewoon waren uit het verleden. Toch was er voldoende interessants te zien. Een willekeurige greep uit het aanbod :
- SV-4E F-AYRV, een van een LOM Praha motor voorziene SV-4C met c/n 480. Ondanks de nieuwe motor is het uiterlijk van de SV-4 nauwelijks veranderd, op een iets langere motorkap en een vrij grote propellorspinner na.
- Beechcraft D17S/GB-1 Staggerwing N44GM, een prachtige zwarte tweedekker met een subtiele goudkleurige dubbele bies over de romp.
- Piper L-4H Cub F-PZZE (eigenlijk een Wag-Aero kitplane) getooid in WW2 US Army Field Artillery kleuren.
- vliegschool New CAG had de Diamond DA-42 TwinStar F-GZJX en de Socata S.200 OO-NCD in de static opgesteld, terwijl 2 Diamond DA-40 Diamond Stars (F-GXNC en F-HABM) bij de luchtdopen werden ingeschakeld.
- één van de publiekstrekkers was ongetwijfeld de aanwezigheid van de 5 SF-260MB’s van de Red Devils, die in de vroege namiddag een non-aerobatic voorstelling vlogen. De aangekondigde demo van de A-109 “Razzle Blades” kon jammer genoeg niet plaatsvinden aangezien de Agusta zich op het door slecht weer geteisterde Chièvres bevond en niet kon overgevlogen worden. Ook de voorziene demo van de Red Devils in Chièvres kon niet doorgaan vanwege de weersomstandigheden daar.
- Boeing A75N1 Stearman G-IIIG “309” in de blauw/gele kleurstelling van een US Army opleidingstoestel net voor WW2.
- Yak 52 LY-YKV/67 kwam later op de middag toe. Het toestel draagt het kleurenschema zoals dit gebruikelijk was binnen de DOSAAF (een paramilitaire organisatie die in de Sovjet Unie op allerlei vlakken inclusief luchtvaart actief was. DOSAAF voorzag vliegclubs bijvoorbeeld van toestellen zoals de krachtige Yak 52 zodat in geval van conflict burgerpiloten vlot konden doorstromen naar een pilotenfunctie binnen de luchtmacht).
- Piper J-3C-65 Cub NC61903 in Piper yellow met US Navy markeringen op de romp.
- meerdere sportvliegtuigen, ultralights en zweefvliegtuigen. Hiervoor verwijzen we graag naar de fotopagina.
Onder betere weersomstandigheden zou de fly-in waarschijnlijk hogere ogen gescoord hebben, maar al bij al hebben we een gezellige dag kunnen doorbrengen op één van de mooiste sportvliegvelden van België. We wensen hierbij dan ook de organisatoren te bedanken voor de geboden faciliteiten. Bij een volgende editie zullen we met plezier weer van de partij zijn !

(Tekst : Guido Van Roy - Foto’s : Guido Van Roy & Jef Pets)

Klik op onderstaande foto voor een uitgebreid beeldverslag van het Fly In Festival te Saint-Hubert.
Klik hier voor een filmpje van de take-off van de Belgian Air Force Red Devils Display Team.