LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HET DOEK IS DEFINITIEF GEVALLEN - THE FINAL CURTAIN

Na het ter ziele gaan van VLM bleven er zeven Fokkers F27 Mk50 van de maatschappij achter op de Internationale Luchthaven van Antwerpen.
Vooreerst werden drie ervan overgevlogen naar Malmö. Respectievelijk ging het om de OO-VLJ, OO-VLZ en de OO-VLN. De VLJ vliegt momenteel passagiersvluchten voor Braathens Regional onder de registratie SE-MFP. De VLZ vliegt voor Amapola Flyg als SE-MFR alsook de ex OO-VLN. Deze laatste werd uit het Belgisch Luchtvaartregister geschrapt op 04/09/2018, de huidige registratie betreft SE-MFU (met dank aan Paul). Tot zover het lot van de eerste reeks Fokkers die van de Antwerpse luchthavenbodem verdwenen.

Er bleven uiteindelijk nog vier Fokker 50’s over, de OO-VLI, -VLO, -VLS en de OO-VLQ. Op donderdag 29/11/2018 vertrok de VLI van Antwerpen naar Malmö, richting zijn nieuwe eigenaars in Zweden, met name Amapola Flyg. Op vrijdag 30/11/2018 volgde de VLQ. De "Freddy Van Gaever" OO-VLS, “de laatste der (vliegwaardige) Mohikanen”, koos op dinsdag 04/12/2018 definitief het luchtruim richting Zweden.
De enige nog achtergebleven Fokker, de VLO, werd gestript en ontdaan van een aantal vitale onderdelen waaronder de motoren. Volgens welingelichte bronnen zal de VLO, of toch een gedeelte ervan, een tweede leven gaan leiden als oefenmateriaal bij de opleiding van drug- en of explosievenhonden in het trainingscentrum van de Dienst Hondensteun van de Federale Politie.

Zo komt er een einde aan belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de luchthaven van Antwerpen. De Fokker F27 Mk 50’s waren gedurende decennia lang “het” vertrouwde beeld op EBAW, zij het in de kleuren van CityJet of in de verschillende outfits die VLM door de jaren heen rijk was.
Ik herinner me ze ook nog, maar dan als Fokker (Fairchild) FH27B, wanneer ze op Antwerpen vlogen voor DAT (Delta Air Transport) naast de Boeings 737 van Sabena.
Het is met een krop in de keel dat ik deze gevestigde waarden naar andere oorden zie vertrekken, zeg maar zie verdwijnen.
Van in de jaren 1980 tot nu waren ze voor mij persoonlijk een vertrouwd beeld op onze luchthaven. Hun afwezigheid zal een leegte achterlaten en ik vermoed niet alleen bij mij.

Hugo De Backer legde het vertrek van respectievelijk de OO-VLI, OO-VLQ en OO-VLS vast op film. Hij was onmiddellijk bereid om zijn historische beelden met ons te delen, waarvoor enorm bedankt Hugo ! Met dank ook aan Jonas voor de fotoreeks van de OO-VLS.

(Tekst : Jef & Hugo - Foto’s : Jonas Evrard & Jef - Filmmateriaal : Hugo De Backer)

Klik op de foto's hieronder voor de foto- en filmcompilaties.