LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VICKERS SUPERMARINE SPITFIRE Mk IX SILVER SPIT

Op 17 december 2020 werd de Internationale luchthaven van Antwerpen vereerd door het bezoek van een wel heel merkwaardig vliegtuig, de “Silver Spit”.
Deze Vickers Supermarine Ltd Spitfire Mk.IX met Britse registratie G-IRTY kwam uit het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië) en was vertrokken op het vliegveld van Goodwood. De piloot Matt Jones maakte een tussenstop met overnachting op Antwerpen om daarna door te vliegen naar Billund in Denemarken.
Het toestel werd gebouwd in 1943 in Castle Bromwich en draagt het serienummer CBAF IX 970 / MJ271. De Spitfire Mk.IX vloog 51 missies tijdens Wereldoorlog II en diende respectievelijk bij de Royal Air Force squadrons 118, 132 en 401 (RCAF).
Verleden jaar (2019) op de 75ste verjaardag van de D-Day operaties, vertrok deze Spitfire voor een trip rond de wereld. Voor die gelegenheid werd de Spitfire “ge-demilitariseerd” en in een neutraal zilveren jasje gestoken. De twee piloten, Steve Boultbee Brooks en Matt Jones, brachten dit legendarisch toestel naar meer dan 30 landen in een tijdspanne van 4 maanden. Er werd daarbij een afstand afgelegd van om en bij de 50.000 kilometer met 150 tussenstops. Een Pilatus PC-12 verzorgde de logistieke steun bij dit huzarenstukje.

Met dank aan de mensen die er voor gezorgd hebben dat ik dit zeer uniek bezoek op de Antwerpse luchthaven niet heb gemist.

(Artikel : Jef Pets - Foto's : Paul Soons / Walter Van Brempt & Jef Pets)

Klik op de foto hieronder en bekijk de volledige reeks, klik HIER voor de filmmontage.