LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
MAIDEN FLIGHT 1943 HAWKER HURRICANE

4 november 2018, een datum die weerom een mijlpaal betekende in onze Belgische civiele luchtvaart op het vlak van warbirds.
Naast de in 2018 Belgisch geregistreerde toestellen van het Stampe & Vertongen museum met name de OO-SMA (Albatros DVA), de OO-SMB (Fokker DVIII) en de OO-SMC (Nieuport 28) kwam er een eerste Belgische geregistreerde WO II warbird het nationale luchtruim vervoegen. De Vickers Supermarine Spitfire Mk XVI, bouwjaar 1945, werd op 30/04/2018 ingeschreven in het Belgisch  luchtvaartregister onder de registratie OO-XVI.
Op zondag 04/11/2018 vond vervolgens de eerste vlucht plaats van de Hawker Hurricane Mk IV, bouwjaar 1943, met Belgische registratie OO-HUR.
Het was een kippenvelmoment toen het legendarische WO II gevechtsvliegtuig uit de loods werd geduwd. Het toestel bracht iedereen nog meer in vervoering toen het blinkend als een spiegel ten prooi viel aan het gulle licht van de herfstzon.
Na een doorgedreven inspectie hield iedereen de adem in voor het opstarten van de motor en werd het muisstil. Terwijl de propellerbladen tot leven kwamen, spuwden de uitlaten ongeduldig rook naar buiten waarna al gauw het zacht zingende geluid van de motor de bovenhand haalde en de motor langzaam maar zeker naar zijn vereiste toerental klom.
Het moment suprême waar iedereen reikhalzend naar uitkeek liet niet lang op zich wachten.
Even later kwam de Hurricane onder zalig klinkende tonen los van de grond, won langzaam hoogte en zocht het luchtruim op, “de” plaats waar dit jachtvliegtuig zich als een vis in het water voelt.
Het hoeft geen betoog dat het een heerlijk moment was om deze 75 jaar oude legende in zijn element te zien daarboven.
Dikke proficiat aan FAST AERO voor het welslagen van het project en de geslaagde maiden flight.
Veel succes en steeds behouden vluchten voor de trotse eigenaar en piloot die de stick van deze Hurricane ter hand zal nemen.
Bedankt ook iedereen voor de uitnodiging om deze memorabele gebeurtenis te mogen vereeuwigen op de website.

(Tekst : Jef - Beeldmateriaal : Eddy & Jef)

Klik op de eerste foto voor de beelden en op de tweede foto voor het filmpje.