LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
ULM EVOLUTION DAY - AVERNAS (EBAV)

Het was alweer enkele jaren geleden dat de Aéro-Club de Hesbaye de deuren van haar ULM-vliegveldje te Avernas voor het grote publiek opende. Om de 40e verjaardag van de club in de verf te zetten waren 4 opeenvolgende weekends voorzien voor evenveel uiteenlopende evenementen : Pilot for 1 Day (16/07/2023), Precision Landings (23/07/2023), Oldtimer Day (30/07/2023) en ULM Evolution Day (06/08/2023). Zonder afbreuk te doen aan de andere evenementen leek ons de ULM Evolution Day het meest interessant. Voor het weekend van 05-06/08 gaven zowat alle weercomputers echter een gelijkaardige weersvoorspelling die in één woord samen te vatten was : rotweer ! De aangekondigde regen en wind was dan ook de reden dat tijdens dit “zomer-”weekend massaal buitenevenementen werden afgelast, zo ook op Avernas. De ULM-club besliste om met haar ULM Evolution Day naar 15/08 uit te wijken, wat ongetwijfeld een goede beslissing was.
Op Maria-Hemelvaartsdag bezochten we dus het ULM-veldje, gelegen nabij Hannut, pal op de grens Vlaanderen/Wallonië.
De geschiedenis van de Aéro-Club de Hesbaye begon in 1982, wanneer 2 vliegenthousiasten, Arthur Moureau en Daniel Matagne, beslisten om een geschikt terrein voor een ULM-vliegveld te zoeken in de streek rond Waremme. Uiteindelijk lukte het hen een perceel van 50 op 300m te huren in Les Waleffes (10km ten zuiden van Waremme). Met het ondertussen als ulmodrome gekeurd veld werd besloten een club op te richten om dit terrein uit te baten : begin 1983 ontstond de Aéro-Club de Hesbaye, de eerste vluchten vanaf de nieuwe ulmodrome gingen door in juli 1983. Begin 1984 werd een 2-zits Weedhopper JC31 aangeschaft, zodat de club voor de vliegopleiding van haar leden kon zorgen. Jammer genoeg betekende eind 1984 ook het einde van de ulmodrome van Les Waleffes wegens problemen met de verhuurder. Het was wachten tot de lente van 1986 vooraleer de club haar activiteiten kon hernemen op een terrein op het grondgebied van Avernas nabij Hannut. Eind 1987 was alweer een nieuwe verhuis aan de orde door de komst van het golfterrein van Avernas. De verhuis naar een nieuw terrein, 700m verder, was hopelijk de laatste. Feit is dat de club op deze plaats flink gegroeid is en kan beschikken over 2 ruime loodsen en een cafetaria.
Tijdens de ULM Evolution Day kon het publiek in eerste instantie kennis maken met de huidige clubtoestellen, stuk voor stuk moderne toestellen die in niets meer doen herinneren aan de eerder primitieve ulm’s van de eerste generatie. Gelukkig bewaarde de club één van haar eerste toestellen, gebouwd door Daniel Matagne : de Weedhopper Gypsy OO-635. Het toestel geeft een goed beeld van de evolutie die de ULM-wereld kenmerkt : van buizenconstructies met linnen en spandraden naar de huidige aerodynamische kunstofvliegtuigen.
Behalve de “gewone” ULM-vliegtuigen was er op Avernas ook een Magni Gyro M-16 autogyro actief, terwijl een Helisport CH-7 ULM-helikopter op het bezoekersplatform geparkeerd werd.
Dat een luchtvaartevenement niet altijd “groot” moet zijn bewijst deze ULM Evolution Day met zijn aangename en ontspannen sfeer. Bij een volgende open deur of fly-in tekenen we graag weer present !
Bij deze wensen we de organisatoren te bedanken voor de geboden faciliteiten. Tevens een woord van dank voor Kris Brackx voor de persoonlijke rondleiding.

(Tekst : Guido Van Roy - Foto's : Marc Van Ryssel & Guido Van Roy)


Klik op onderstaande foto's voor het beeldverslag van Guido en Marc.