LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BELGIAN OPEN AEROBATIC CHAMPIONSHIPS 2019.

Op 5, 6 en 7 juli hadden op de vliegbasis van Koksijde reeds voor het 4e jaar de Belgische Open Aerobatic Kampioenschappen plaats (een inrichting van de Belgian Aerobatic Club in samenwerking met de lokale vliegclub West Aviation Club). Met “Open” wordt bedoeld dat er ook buitenlandse piloten mogen deelnemen. Op vrijdag en zaterdag dienden alle deelnemers een opgelegd programma af te werken, op zondag mochten ze een vrij programma presenteren. Er waren in totaal 23 deelnemers welke verdeeld waren in 4 categorieën: Sportsman, Intermediate, Advanced en Unlimited.
Het onderscheid wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van het te vliegen programma. Er waren een 5-tal acrokisten aanwezig (soms vlogen meerdere deelnemers met hetzelfde toestel). In de groepen Sportsman en Intermediate werd gevlogen met een Extra 200, enkele Pitts Specials en een Super Decathlon. In Advanced en Unlimited waren het vooral Extra 330SC’s, een Su-26, een CAP-232 en een Yak-55M.
Door het mooie vliegweer konden op de drie dagen de volledige programma’s gevlogen worden. Spijtig genoeg ligt de display-kubus nogal ver van het publiek zodat het moeilijk te volgen is. Naast de competitievluchten waren er elke dag ook demo’s van onze Red Devils, een Italiaanse acrozwever en een wingwalking act door het Zwitserse duo Emiliano en Danielle Del Buono met een Super Stearman (met 450 PK motor). Deze demo’s hadden een stuk dichter bij het publiek plaats. Het talrijk opgekomen publiek kon ten volle van deze leuke organisatie genieten.

Marc Talloen maakte een schitterende filmcompilatie welke we van Marc mochten toevoegen aan dit artikel, waarvoor dank !

(Artikel & Foto's : Marc Van Ryssel - Film : Marc Talloen Marc's Airhow Videos)

Klik op foto's en bekijk de BOAC-beelden en de BOAC-film.