LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
END OF SEASON DISPLAY RED DEVILS BELGIAN AIR FORCE

Op 26 oktober 2018 werd ik uitgenodigd door het Rode Duivels team om aanwezig te zijn op hun laatste display van het seizoen 2018 op de luchtmachtbasis van de 1 Wing te Bevekom-Beauvechain.
Er stond heel wat op het programma mochten de weergoden hen gunstig gezind zijn. Dat gebeurde ook en de aanwezigen werden getrakteerd op enkele doorvluchten van de Spitfire in formatie met de F-16.
Na de break verliet de Spitfire het luchtruim en schoot “Vador” , de piloot van het Belgian Air Force F-16 Solo Display team, in actie met een adembenemende demonstratie. Spijtig genoeg was het niet met zijn eigen toestel, de Dark Falcon, maar het was niettemin magistraal !
Vervolgens waren onze gastheren aan de beurt, de enige echte Belgische Rode Duivels : de Belgian Air Force’s Red Devils Belgium.
Het ganse team, piloten en crewleden, toonden een ijzersterk en bloedstollend staaltje van hun perfectie. Zowel op de grond als in de lucht was het een lust voor het oog om deze geoliede combinatie van mens en machine aan het werk te zien, pure klasse !
De landing van de vier, in Nationale kleuren getooide, Marchetti’s betekende nog niet het einde van deze schitterende namiddag.
Het derde display team dat onze Belgische Luchtmacht rijk is speelde net zoals de Red Devils een thuismatch : het superbe Belgian Air Force A-109 Display Team. Stijn en Jo vlogen hun demonstratie bij valavond.
Het glooien van de fel lichtgevende flares in contrast met de schemering, bezorgde hun sowieso spectaculaire voorstelling nog een extra magisch tintje. Aan de displays dat deze heren voorschotelen is het zo klaar als een klontje dat deze piloten niet de eerste de beste zijn. Het is overduidelijk dat zij ervaren piloten zijn en dat zij de mogelijkheden en limieten van de Agusta als hun broekzak kennen en beheersen.
We kunnen terecht trots zijn op onze Belgische Luchtmacht in het algemeen en in het bijzonder op onze Nationale, getalenteerde Belgian Air Force Display Team piloten en crewleden.
Deze laatste etaleren, door hun aanwezigheid op diverse internationale evenementen, het professionalisme en de kwaliteit waarvoor onze Belgische Luchtmacht garant staat als component binnen Defensie.

Nadat alle toestellen veilig in de hangaars werden ondergebracht, startte de receptie. Devil 1, Jean Van Hecke, richtte het welkomstwoord tot de genodigden en tijdens zijn betoog zette hij graag iedereen in de bloemetjes die hun steentje hebben bijgedragen dat tot het succes van het team geleid heeft. Na de speech volgde nog een supergezellige avond in de bar.

Langs deze weg wens ik onze gastheren enorm te bedanken voor hun vriendschap en voor de aangename en zalige momenten die ik door de jaren heen samen met hen mocht ervaren. Een welverdiende rustperiode toegewenst en zeker tot volgend seizoen 2019.

(Tekst : Jef - Foto's : Sam & Jef)

Klik op de foto's en bekijk de respectievelijk demovluchten van de BAF teams.