LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190907 & 08 BEVRIJDINGSDAGEN LUCHTHAVEN ANTWERPEN

Op zaterdag 7 en zondag 8 september werd Antwerpen ondergedompeld in de festiviteiten ter herdenking van de bevrijding van de stad door de geallieerde legers in september 1944.
Op zaterdag was het hoogtepunt een grote parade op de Schelde-kaaien van militaire voertuigen uit WO II samen met een vlootschouw op de Schelde en een luchtdefilé van beroemde jagers en bommenwerpers uit de periode 1940-45.
In het kader van 75 jaar Bevrijding was de Antwerpse luchthaven de “place to be” om een unieke verzameling Wereldoorlog II vliegtuigen aan het werk te zien.
De trekpleisters waren zonder meer de legendarische Amerikaanse bommenwerper , de Boeing B-17 Flying Fortress, de Britse lichte bommenwerper Bristol Blenheim, de Commonwealth Aircraft Corporation (CAC) Boomerang, de North American P51 Mustang alsook de gekende jachtvliegtuigen van de Royal Air Force,  de Hawker Hurricane en de Supermarine Spitfire.
Naast deze toestellen konden de bezoekers kennis maken met tal van iconen  binnen de luchtvaart. Om er maar enkele te noemen : “ North American AT-6 Harvard, North American T-28, Lockheed 12A Electra, Stampe & Vertongen SV4, Yakovlev Yak 3U, CM-170 Fouga Magister, … “. De Belgische luchtmacht was er vertegenwoordigd met de Lockheed C-130 Hercules en de SF-260 Marchetti’s van de Red Devils.
Het publiek kon een kijkje gaan nemen binnenin de Fokker F-50 van de nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Antwerp. Het Stampe & Vertongen museum kreeg een massa volk over de vloer, de bezoekers konden er de talrijke pareltjes bewonderen die in het museum worden tentoongesteld.
Op zondag werd op de luchthaven van Deurne een heuse warbird-show georganiseerd waarbij de oorlogsvliegtuigen aan een zeer talrijk opgekomen publiek in vlucht werden voorgesteld. Als opener brachten de “The Red Devils”, ons Belgisch luchtmachtteam, een gesmaakt optreden. Daarna namen een aantal warbirds het luchtruim over. Een Belgisch geregistreerde Hurricane en een Nederlands geregistreerde Spitfire gaven een demo waarna achtereenvolgens een Nederlands duo (Yak-3U en Boomerang) een luchtgevecht nabootsten. Het hoogtepunt was de presentatie van de enige in Europa nog vliegwaardige B-17 Flying Fortress  “Sally B” gevolgd door een in Duxford gestationeerde zeldzame Bristol Blenheim, een tweemotorige Britse lichte bommenwerper uit de beginjaren van de oorlog. Er waren tevens nog demo’s van een Lockheed Electra uit 1938 en een North American T-28 Trojan.
De Westvlaamse acro-piloot Stijn De Jaeghere gaf een spectaculaire demonstratie kunstvliegen met zijn Extra 330. Het programma werd afgesloten met een voorstelling van het beroemde formatieteam van Vliegclub Ursel met de voor de gelegenheid heel toepasselijke naam “The Victors” en een para-drop.
Over de twee dagen heen werden meer dan 17.000 bezoekers geteld op de Antwerpse luchthaven.
Een welgemeende en dikke proficiat aan alle actoren, gaande van organisatoren tot medewerkers, voor de prachtige twee dagen die men op de luchthaven van Antwerpen kon doorbrengen.
Aangezien ik als medewerker actief was mocht ik rekenen op de bereidwilligheid van Marc en een aantal vrienden om dit artikel van beeldmateriaal te voorzien. Aan jullie allen enorm bedankt hiervoor !

(Tekst : Marc & Jef - Foto’s : Sam Gozin - Marc Van Ryssel - Willy Van den Bulck - Jos Schoofs en Jef)

Klik op foto's en bekijk het beeld- en filmmateriaal nav de Bevrijdingsdagen op de Antwerpse luchthaven.