LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BALTIC AIR POLICING - AFLOSSING VAN DE WACHT DEEL II

Mission Accomplished!

De Nederlandse F-35-gevechtsvliegtuigen vervulden sinds begin februari de rol van “bewakers” van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. De bewakingsopdracht kaderde in de Baltic Air Policing strategie. Voor deze missie stonden vier F-35’s (waarvan twee in reserve) paraat op vliegveld Malbork (Mariënburg) in Polen. Nog eens vier  Nederlandse F-35’s doorliepen vanaf Malbork een intensieve en doorgedreven training met andere NAVO-bondgenoten. Zij oefenden er onder andere met Franse Rafales, Amerikaanse F-15’s, Duitse Eurofighters, Poolse F-16’s en Mig’s.

Met de 8 F-35’s van het 322 squadron droeg Nederland bij aan de verdediging aan de oostflank van de NAVO. Het smaldeel opereert vanop de Vliegbasis Leeuwarden en is enkel met F-35-gevechtsvliegtuigen uitgerust. Het squadron bereikte eind 2021 de Initial Operational Capable status en werd alzo gemachtigd om de taak van QRA, Quick Reaction Alert, op zich te nemen.

Het 322 Squadron, of te wel het 322 Dutch Squadron Royal Air Force, werd op 12 juni 1943 in Engeland opgericht. Het smaldeel bestond uit Nederlandse piloten die naar Engeland waren gevlucht. De eenheid nam onder andere deel aan de Slag om Arnhem en de luchtgevechten om de corridor in de regio Brabant (Nederland).
Op het embleem van het squadron staat de mascotte van het squadron: Polly Grey, een grijze roodstaartpapegaai. De allereerste Polly Grey werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door een squadronvlieger gekocht in London.

In de twee maanden dat ze in Polen gestationeerd stonden totaliseerden de F-35's Lightning II 500 vlieguren. Ze moesten vier keer in actie komen om Russische toestellen te onderscheppen.
Een eerste F-35 (F-014 geen foto beschikbaar) keerde vrijdag 31/03/2023 terug naar de vliegbasis van Leeuwarden, de andere zeven toestellen (F-010, F-011, F-012, F-017, F-018, F-020 en F-021 - zie foto’s) landden op 03/04/2023 op de vliegbasis van Volkel. Deze vliegbasis wordt hun voorlopige uitvalsbasis wegens renovatiewerken van de beide start- en landingsbanen in Leeuwarden. Eind augustus zouden de F-35's dan weer terug naar hun thuisbasis in Leeuwarden worden overgevlogen.

(Bronnen: website defensie.nl - website Koninklijke Luchtmacht - Omrop Frislân)

Met dank aan mijn zoon Sam voor de verplaatsing die hij maakte naar Volkel om deze reportage te kunnen verwezenlijken.

Deel I kan u hier terugvinden.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Sam Pets)

Klik op het beeld hierna om de fotoreeks te bekijken die Sam op Volkel maakte.