LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20200716 BEVELSOVERDRACHT CC AIR 1° WING

Op donderdag 16 juli 2020 werd op de Luchtmachtbasis van de 1ste Wing te Bevekom / Beauvechain een militaire ceremonie gehouden naar aanleiding van de bevelsoverdracht binnen het Competentie Centrum Air (CC Air). Normaal gezien stond de plechtigheid gepland in juni, traditiegetrouw het einde van het academiejaar, maar werd naar een latere datum verschoven omwille van de covid-pandemie.
Generaal-majoor vlieger Frederik VANSINA, Commandant van de Luchtcomponent en Vleugeladjudant van de Koning, stelde Kolonel Vlieger SBH (stafbrevethouder) Pascal July aan als nieuwe bevelhebber van het Competentie Centrum Air. Kolonel vlieger Pascal July was tot nog toe hoofd van het Stafdepartement vorming van CC Air en werd tijdens deze plechtigheid officieel aangesteld als 5de Korpscommandant. Zie de cv van Kolonel Vlieger Pascal July hier .
Hij volgde hiermee Kolonel vlieger stafbrevethouder Patrick Goossens op die sedert 2016 gedurende drie en een half jaar Korpscommandant was van CC Air. Kolonel vlieger Patrick Goossens wordt de huidige bevelhebber van de werkgroep “Future Pilot Training” op de staf van Luchtcomponent te Evere. Deze werkgroep zal het project van de vervanging van de lestoestellen Marchetti realiseren en de verschillende vormingen piloot verder doen evolueren.
De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van civiele en militaire autoriteiten met inachtname van de nodige veiligheidsvoorschriften inzake covid.

Competentie Centrum Air - CC Air :

Het Competentiecentrum Air is belast met de uitwerking, de planning en de uitvoering van de gespecialiseerde vormingen en moet waken over het optimaliseren van de competenties van vliegend en niet-vliegend personeel.

CC Air bevindt zich op de basis van de 1ste Wing te Bevekom. Zowel binnen als buiten de basis worden er verschillende vormingen georganiseerd zoals :

- Basic Flying Training School (BFTS) zorgt voor de opleiding van toekomstige militaire piloten in Beauvechain (B), Cazaux, Dax, Avord (F) of in Texas (USA).
- Combat Survival Center (CSC) zorgt voor de opleiding en training van het personeel in het kader van de overleving te land en ter zee voor de piloten en voor enkele andere categorieën van personeel.
- Force Protection School (FPS) zorgt voor de vorming van gespecialiseerd
personeel dat instaat voor de beveiliging en bescherming van de vliegvelden in binnenland maar ook op buitenlandse vliegvelden of
sites. Ze beschikt tevens over instructeurs die gespecialiseerd zijn
in Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire
dreigingen (CBRN).
- De Fire Training School (FTS) levert specialisten af inzake brandbestrijding van de Luchtcomponent.
- Het UCI-IKAE leidt hondengeleiders en honden op zowel voor de landmacht, luchtmacht als de zeemacht.
- De VZW Luchtkadetten, Royal Belgian Air Cadets. Elk jaar worden in de schoot van de Belgische Luchtcomponent een vijftigtal jongens en meisjes opgeleid tot zweefvliegers. Ook dit onderdeel is geïntegreerd bij het CC air. De Korpscommandant zetelt in het bestuur van de vzw. De toestellen (Pipers sleepvliegtuigen en de zweefvliegtuigen worden veilig opgeborgen in de grote loodsen op de basis te Bevekom / Beauvechain.

Met dank aan Comopsair / IPR, de Korpscommandanten Kolonel vlieger Patrick Goossens (uittredend bevelhebber CC Air) en Kolonel vlieger Pascal July (nieuwe bevelhebber CC Air), de PR-dienst CC Air Tanguy Rollin en Olivier Brasseur en het personeel van de basis voor de eer en het genoegen aanwezig te mogen zijn op deze bevelsovergave.

(Tekst & Foto’s : Jef Pets)


Klik op de foto hieronder voor de beeldreportage van het Bevelsoverdracht.