LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOESTERBERG

Begin juli brachten we met Flanders Aviation Society uit Wevelgem een bezoek aan het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg (in de omgeving van Utrecht). Dit museum werd in december 2014 geopend en dient als vervanging van twee vroegere musea, te weten het Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum gevestigd in Kamp Zeist (eveneens nabij Utrecht).

Het nieuwe museum is gevestigd in een nieuw opgericht gebouw van 110 m op 250 m. Het is eigenlijk een grote platte doos met volledig glazen wanden. Binnenin is de grootste ruimte bestemd voor het exposeren van vliegtuigen, pantservoertuigen en artilleriestukken (welke allemaal ooit deel uitmaakten en gebruikt werden door een onderdeel van de Nederlandse strijdkrachten). We zullen ons hier verder beperkingen tot het onderdeel “vliegtuigen” van de collectie.

Hoewel het onmogelijk is om alle door de Nederlandse luchtstrijdkrachten gebruikte vliegtuigen tentoon te stellen wordt er toch een goed overzicht gegeven van de ganse periode vanaf het begin van de militaire luchtvaart (voor aanvang van WO I) tot op heden. Zo zijn er replica’s van de Farman HF-20 tweedekker en van de Fokker D-VII jager (algemeen beschouwd het beste jachtvliegtuig uit WO I). Een Koolhoven FK-51 trainer (dertiger jaren) en een DH-82 Tiger Moth (naoorlogse primary trainer) leiden de bezoeker via de eerste jet-generaties (Gloster Meteor, F-84G Thunderjet, Hawker Hunter en F-84F Thunderstreak en de recentere F-104G Starfighter en F-5 Freedom Fighter naar de huidige F-16. De luchtmachtcollectie omvat verder ook een Douglas C-47 en een 2-tal helikopters (een Hiller OH-23C Raven en een Bölkow Bö-105).

De MLD (Marine Luchtvaart Dienst) wordt absoluut niet vergeten. Een pronkstuk is zeker de Dornier D-24K driemotorige vliegboot (gebruikt in Nederlands-Indië in de periode 1937-1942). De naoorlogse gloriejaren van de Nederlandse Marine zijn vertegenwoordigd door een Hawker Sea Fury en een Sea Hawk jager (beiden gebruikt op het vliegdekschip Karel Doorman) en een Sikorsky S-58 heli. Minder bekend is dat in de naoorlogse jaren de M.L (Militaire Luchtvaart) in Indië (het huidige Indonesië) gebruik maakte van de P-51D Mustang jager en de B-25 Mitchell bommenwerper. Ook deze toestellen zijn in het museum vertegenwoordigd.

Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte zijn een aantal vliegtuigen aan het plafond van de zaal opgehangen. Dit gegeven, gecombineerd met de lichtinval door de glazen wanden, zorgt ervoor dat fotograferen niet altijd van een leien dakje verloopt.

Naast de museumhal is er een groot buitenterrein waar een tiental moderne vliegtuigen staan opgesteld. Te vermelden daar is zeker de Fokker S-14, een straaltrainer waarvan er slechts 21 exemplaren werden gebouwd en die enkel in Nederland is gebruikt. Verder ook enkele grotere toestellen (Fokker F-27M Troopship, Grumman S-2 Tracker, Lockheed SP-2H Neptune en Breguet 1150 Atlantic). Daarnaast zijn ook een Cessna T-37, North American F-86 Sabre en Mig-21 Fishbed zeker het vermelden waard.

Het NMM is dagelijks open (behalve op maandag) tussen 10 en 17 h. Om de ganse collectie met aandacht te bekijken en te fotograferen is wel minimum één volle dag nodig.

(Tekst & Foto’s : Marc Van Ryssel)

Klik op de foto hierna voor de beelden die Marc maakte in het Nationeel Militair Museum.