LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20230922 ONTHULLING F-104G STARFIGHTER FX99 EIGENBILZEN

Op 22 september 2023 werd in Eigenbilzen een volledig gerestaureerde ex-Belgian Air Force F-104G Starfighter onthuld. Stef De Wit was één van de gelukkige genodigden en bezorgde ons volgende korte impressie.

“One-O-Four aero emo… Ik kreeg  het  ongelooflijke privilege geïnviteerd te  worden (dank u wel  Luc Degens) op de 40e verjaardag van de last flight of the  F-104 "Crying Tiger" Starfighter reünie in Eigenbilzen waar de laatste nog levende Starfighter "silver spurs" pilots een herdenkingsmoment hielden, ook  voor hun 21 andere omgekomen collega F-104 pilots waarvan de namen op een Sidewinder rocket gegraveerd werden.
Heel bijzonder en emotioneel (ook voor iedereen die erbij stond) was toen de  bejaarde pilot (John Lemmens, 82, 3000 uren Starfighter) met hulp heel  voorzichtig en traagjes voor de laatste keer op de ejection seat van zijn  Starfighter  ging  staan, met zijn Tiger sjaaltje om, om te bedanken voor het prachtige, avontuurlijke leven met "zijn" toestel.
De regen goot met bakken uit de hemel toen ik er naartoe reed, maar als bij  wonder kregen we enkele mooie droge en zonnige uurtjes tussen 17 en 19u. Als mooie "salute" overvloog een 3-ledige formatie F-16s de  laatste rustplaats van de FX99 Tiger Starfighter“.

Maar wat doet een Starfighter in Eigenbilzen ? Wat is er speciaal aan dit specifieke toestel met de Belgian Air Force registratie FX99 ?

Vanaf 1979 kwamen de leveringen van de Starfighter-opvolger, de F-16, op gang. Naarmate de opleiding van de piloten vorderde en de F-16’s in de eenheden in Beauvechain en Kleine Brogel toekwamen werden steeds meer F-104’s buiten dienst gesteld. De laatste Belgische operationele Starfighter eenheid werd het 31e (Tiger) Squadron op Kleine Brogel, waar de laatste operationele vlucht op F-104G plaatsvond in maart 1983. Uiteindelijk was het wachten tot 26 september 1983 op de allerlaatste vlucht van een Belgische Starfighter. Op die dag werd FX99 (c/n 9172, piloot  Cdt. Francois Aerts) samen met de 2-zits TF-104G FC11 (c/n 5108, piloten Lt. Patrick Steens en AdjtChef John Lemmens) van Kleine Brogel overgevlogen naar het vliegtuigdepot in Koksijde. FX99 beëindigde zijn (of haar ?) Belgische militaire loopbaan met 2617 vlieguren op de teller.
In Koksijde werd FX99 door de firma Radcomm Systems ontdaan van alle nog bruikbare militaire uitrusting, waarna het vrijwel leeggehaalde karkas in 1990 verkocht werd aan Steve Alex in Bangor, Maine, USA. Na restauratie verhuisde FX99 in 1994 naar het Canadian Air Land and Sea Museum in Toronto, en vervolgens in 1997 naar de International Vintage Aircraft Collection op Markham Airport, Canada. Na het overlijden van de bezieler van de International Vintage Aircraft Collection kon FX99 in 2021 aangekocht worden door de gebroeders Mullens uit Houthalen-Helchteren, die de Starfighter vanuit Canada naar hun tuin lieten overbrengen. Tenslotte was het Luc Degens (
Air Bilzenn b&b) die de F-104G overkocht en hem in zijn tuin in Eigenbilzen plaatste. 1700 werkuren waren nodig om het toestel te restaureren zodat het op 22 september 2023 in zijn “als-nieuw” staat onthuld kon worden tijdens een privé-evenement in aanwezigheid van een 140-tal genodigden waaronder een ruime delegatie ex-31 Tiger Starfighter piloten. Opvallend : de 3 piloten die de laatste vlucht (FX99 + FC11) uitvoerden waren allen aanwezig.
Een extra eerbetoon werd geleverd door de overvlucht van 3 F-16’s uit Kleine Brogel.
Afgaande op de foto’s en commentaar van de aanwezigen is FX99 momenteel de best gerestaureerde F-104G in België. Interessante details zijn de Sidewinder missile op de rechtervleugel met de namen van verongelukte F-104G piloten op één van de tailfins en de historisch correcte “Bye 104” cartoon op de romp.
Vermelden we nog dat FX99 voor zijn laatste ferryvlucht naar Koksijde ook nog een “Cryin’ Tiger” cartoon op de romp had (zie fotopagina).
Vooraleer hele horden spotters nu richting Eigenbilzen beginnen te stormen : FX99 staat op privé eigendom en is niet zonder meer toegankelijk.

Update dd 09/10/2023: zie ook de link naar het artikel en de foto's van mijn vriend Pierre Gillard, Directeur Generaal (a.i.) van het Quèbec Aerospace Museum in Saint-Hubert Canada.
Hartelijk dank aan Pierre voor de mooie aanvulling over het wedervaren van de FX99 in Canada!

(Tekst : Guido Van Roy & Stef De Wit - Foto’s : Stef De Wit, Armand Thys, Jef Pets)


Klik de tail van de F-104 FX99 voor het fotografisch verslag bij het artikel van Guido.
Klik op de foto daaronder voor het artikel en bijbehorende foto's van Pierre.