LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
K9 - DAY KOKSIJDE

Op 26 augustus 2022, internationale dag van de hond, vond voor de tweede maal de K9 - day (K9 staat voor canine => hond) plaats aan de Ster der Zee te Koksijde.

Het idee is ontstaan in 2020 na de afscheidsplechtigheid van Blue en Drago, twee omgekomen politiehonden uit de PZ Damme/Knokke-Heist. De viervoeters verloren het leven bij een zwaar verkeersongeval op 02/02/2020. Op weg naar een interventie werd het politievoertuig aangereden door een andere auto, hierbij raakten vijf mensen gewond onder wie twee politieagenten. Voor de politiehonden in de patrouillewagen kon geen hulp meer baten.

Naast een demo op het strand van de Speciale Eenheden van de Federale Politie met hun aanvalshond, ze werden ondersteund door de Dienst Luchtsteun van de Federale Politie: DAFA, waren er ook demonstraties van patrouille -, drug-, en migratiehonden.
De Douane en de Civiele Veiligheid waren ook present alsook een hondenteam uit Nederland en Frankrijk en het drone-team van de Lokale Politie Antwerpen. Deze laatste schoten als demonstratie op het strand een drone uit de lucht.

Minister van Binnenlandse Zaken, Mevrouw. Annelies Verlinden was ook aanwezig om de demonstraties van de verschillende hulpdiensten bij te wonen. Voor de tweede maal vragen de hondengeleiders een statuut voor hun honden. Op dit moment worden politiehonden helaas nog steeds als een object gezien en niet als een volwaardig personeelslid. Met als gevolg dat geweld tegen politiehonden momenteel niet bestraft wordt.

Het gratis evenement was opnieuw een succes. Het publiek kan op een toegankelijke en open manier kennis maken met de verschillende hulpdiensten en vooral met de honden en de geleiders die het beste van hun zelf geven.

(Tekst & Foto’s : Gunther Matterne)

Klik op de afbeelding hieronder voor enkele sfeerbeelden van de K9 Day.