LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
5000 Flying Hours B-Hunter

De B-Hunter is een onbemand vliegtuig dat vanop de grond bestuurd wordt. Het toestel is wat men noemt een UAV, wat staat voor Unmanned Aerial Vehicle, een onbemand luchtvaartvoertuig.
De B-Hunter is actief binnen het 80 ste UAV Squadron en is sedert 2002 in dienst bij defensie. Er werden er 18 aangekocht samen met 6 bijhorende GCS (Ground Control Station) of grondstations.
Voorheen vielen de B-Hunters onder de leiding van de Landcomponent, sedert 2004 valt het 80 UAV onder het Commando van de Belgische Luchtmacht. Hun onderkomen hebben ze op de Luchtmachtbasis van Florennes.
Naar aanleiding van een mijlpaal in hun geschiedenis, namelijk het overschrijden van 5000 vlieguren, werden we uitgenodigd op het vliegveld van Brasschaat.
In aanwezigheid van de Generaal-Majoor Vlieger, chef van de Luchtcomponent, Frederik Vansina, Luitenant-Generaal Vlieger, Kabinetchef van Defensie, Claude Van De Voorde en Minister van Defensie, Steven Vandeput, kregen we tekst en uitleg van Majoor Leroy (Luchtcomponent) en Commissaris Jeroen Nissen (Federale Politie).
Momenteel, als gevolg van de terreuraanslagen, is er een samenwerking aan de gang tussen de Luchtcomponent en de Federale Politie. Onder de noemer Operatie Vigilant Guardian opereren enkele B-Hunters van het 80 UAV in steun voor de Politie en vliegen geregeld missies boven het Antwerpse havengebied. De beelden die de Hunter maakt, worden in real-time doorgezonden naar de meldkamer, waar een medewerker van het 80 ste UAV Squadron de beelden analiseert en feedback geeft aan de Politiediensten.
De B-Hunter wordt Internationaal en Nationaal ingezet en heeft zijn nut al meerdere malen bewezen bij vijandelijkheden, bij rampen en onheil en voor bewaking en controle van onze territoriale wateren. Ook voor de telling van het fauna-bestand kan de UAV in steun gevraagd worden. De taken zijn daarom niet alleen op militaire leest geschoeid, maar ook civiele taken horen tot het totaalpakket.

Technische fiche van het toestel :

Naam : IAI Eagle B-Hunter
Bouwjaar: 2002
Constructeur: IAI - Israel

Motoren : 2
Merk: Moto Guzzi 750 cc cylinderinhoud
Vermogen: 62 PK bij 7500 toeren

Autonomie : meer dan 10 uur, 6 tot 8 uur boven doelwit.

Hoogte : Minimum 1500 meter - operationeel 2000 tot 2700 meter - maximum 4500 m
Actieradius: 100 km tot 260 maximum
Kruissnelheid: 100 tot 150 km/uur
Maximum snelheid: 200 km/uur

Afmetingen : Lengte: 6.9m - Hoogte: 1.81m - Spanwijdte: 8.9m

Gewichten : Leeg: 500 kg - Maximum: 725 kg

Bemanning : geen
Aantal camera's : 2
Veligheid : dubbele besturing - aanwezigheid parachute

Operationeel in gebruik sinds 2004
Aantal in gebruik : 13

Met dank aan de Luchcomponent en Comopsair, alsook de medewerkers van het 80 ste UAV Squadron voor deze leerijke en unieke ervaring.

Klik op de camera van de B-Hunter om de foto' te bekijken.