LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190804 STICHTING FOKKER FOUR LELYSTAD

Met nieuwjaar 2019 kreeg ik een super-speciaal cadeau van mijn zoon en schoondochter. Ik kreeg een vlucht aangeboden in een Fokker S-11 "Instructor".
De vlucht kon doorgaan op 04/08/2019 op de thuisbasis van het Fokker Four team in Lelystad (NL).
Het speciale was dat het een formatievlucht zou worden samen met drie andere Fokker Four piloten en hun passagiers.
Na een warm onthaal aan de balie van het Luchtvaart-Themapark Aviodrome werd ons de weg gewezen naar het lokaal van de Stichting Fokker Four. Ook hier was het een warm welkom en kregen we van de Voorzitter van de Stichting zelf een duidelijke veiligheidsbriefing en daarna een prachtige voorstelling van wat de Stichting Fokker Four inhoudt en waar zij voor staan. Vervolgens kregen we onze plaatsen in de formatie toegewezen. De take-off gebeurde twee aan twee achter mekaar. We vlogen een aantal formaties zoals de box, line-astern en echelon. Boven het Veluwemeer volgde de break en mocht ik kiezen wat ik wou doen, zelf vliegen of zoals men in Nederland pleegt te zeggen : "over de kop gaan". Ik koos voor het laatste en de piloot vergastte mij op twee loopings, twee barrel-rolls en een stall turn.
Vervolgens was er de join-up met de andere drie Fokkers S-11 om de terugtocht naar Lelystad aan te vatten. Hierbij oefende het Fokker Four team dezelfde formaties als daarvoor maar deze keer met twee piloten die een andere plaats in de formatie waren toegewezen. De piloot waar ik mee vloog bleef gedurende de hele vlucht in de "delta" positie (vierde in de formatie).
Deze cadeau en dito vlucht zal ik nooit vergeten : "en vliegen en dat nog eens in formatie met drie andere toestellen", het is een unieke, once in a liftime belevenis !
Met dank aan Isabelle en Sam voor dit schiiterende "hemels"geschenk.
Met dank eveneens aan "mijn" fantastische piloot, Renger, de andere drie vliegers van onze vlucht en het ganse team van de Stichting Fokker Four.

(Tekst - Foto’s & Film : Jef)

Klik op eerste foto voor de fotoreeks van op de grond, klik op de tweede foto voor foto's van in de lucht en klik op de derde foto voor het filmfragment.