LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20210819 OVERDRACHT PETERSCHAP 349 SQN

Op 19/08/2021 arriveerden op de Luchtmachtbasis van de 10° Wing in Kleine-Brogel twee speciale vliegtuigen. “Ron”, de CO van het 349 Squadron, vloog op F-16 in formatie met een Spitfire en een Fouga Magister over het vliegveld om er wat later te landen. Aan de basis van deze unieke formatievlucht lag de overdracht van het peterschap over het Smaldeel.
Na ruim twintig jaar werden de vorige peetvaders “Adri” en “Smalle” opgevolgd door Bernard (Van Milders) en Kris (Van den Bergh).
Zowel Bernard als Kris zijn geen onbekenden binnen de Belgische (civiele) luchtvaart. Bernard vloog voor de gelegenheid met de Fouga Magister en Kris met de Supermarine Spitfire. Na de landing vond er bij het 349 een plechtigheid plaats om afscheid te nemen van “Adri” en “Smalle” die zich voortaan trotse ereleden mogen noemen van het 349 ste Smaldeel. Vervolgens werden Bernard en Kris op ceremoniële wijze ontvangen en traditioneel ingewijd als de nieuwe peetvaders van het Smaldeel wat hen alvast een natte vliegoverall opleverde.
Tegelijkertijd vond er een commando-wissel plaats bij het 349 waarbij CO “Ron” de leiding van het Squadron overdroeg aan de nieuwe CO “Blanky”.
Proficiat Bernard en Kris met jullie peterschap!
Veel succes toegewenst aan “Ron” alsook aan de nieuwe CO “Blanky”!
Met dank aan Bart Rosselle (Ross Impress) voor de schitterende beelden.
Met dank aan Bernard Van Milders voor de verstrekte informatie en de toestemming om er een artikel op Lunak aan te mogen wijden.

Een beetje geschiedenis van het Squadron:
349 (Belgian) Squadron werd in 1942 opgericht als een Belgische eenheid in de schoot van de Britse Royal Air Force (RAF). Het Squadron nam deel aan bijna alle belangrijke missies in WO II. Zij werden ingezet voor de eerste vluchten boven de stranden van Normandië op D-Day en speelden nadien een actieve rol bij de verdere bevrijding van West Europa.
Samen met het 350 Squadron dat eveneens werd opgericht tijdens WO II als een volledig Belgische eenheid binnen de Royal Air Force, werd het 349 de ruggengraat van de geboorte van de Belgische Luchtmacht in 1946. De twee Smaldelen verbleven tot 1996  op de Luchtmachtbasis van de 1° Wing in Bevekom / Beauvechain. Het 349 Squadron werd in 1979 de eerste operationele eenheid op F-16 binnen de NAVO.
In 1996 verhuisde het 349 naar de basis van Kleine-Brogel die de naam draagt van hun eerste CO, Graaf "Duke" du Monceau de Bergendal.
De eenheid vloog op Spitfire, Meteor, Hunter, Canuck, Starfighter en momenteel op F-16.
Het 349 embleem betreft de “Goedendag”, een geducht en effectief wapen dat in 1302 werd gebruikt bij de Guldensporenslag.
De slogan: Strike Hard - Strike Home. La Chasse!

(Bron : Belgische Luchtmacht - Luchtmachtbasis Kleine-Brogel).
(Tekst : Jef Pets - Foto’s Bart Rosselle - Ross Impress + diverse fotografen special paints 349 Sqn)

Klik op de foto hieronder voor de prachtige beeldreportage van Bart Rosselle en op de foto daaronder voor enkele beelden van Special Paints van het 349 Sqn.