LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
TAILWHEEL MEET OVERBOELARE  (EBGG) 2021

Nadat de door Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix jaarlijks ingerichte Tailwheel Meet in augustus 2020 kwam te vervallen als gevolg van de toen geldende corona-beperkingen kwam de wel toegestane editie 2021 door een typisch Belgische (of West-Europese) oorzaak in slechte papieren terecht: ditmaal was het weer de spelbreker. Zowel op zaterdag 07 als op zondag 08 augustus zorgde de stevige wind (zeker 3 tot zelfs 4 beaufort) ervoor dat de overgrote meerderheid van de ingeschreven piloten (met hun lichte staartwielvliegtuigen) verzaakten aan hun tocht naar Geraardsbergen/Overboelare. Op zondag kwamen daar in de namiddag nog een aantal fikse neerslagbuien bovenop zodat het weinige aanwezige publiek bijna totaal onverrichterzake huiswaarts diende te keren.
Op zaterdag arriveerden in de loop van de dag en drietal Piper Cubs G-NETY uit Ursel, N342CA vanuit Zwartberg en N92107 komende van Antwerpen. Andere interessante bezoekers waren een HK36R Super Dimona motorzwever (OO-AJU) en de Renegade Spirit 54-KS van de ULM-club van Goetsenhoven. Een aantal piloten hield het bij 1 of meerdere fly-by’s zonder landing. Hierbij noteerden we de Cessna 180J N904BP van Lady Bush Pilot (Valerie Dereymaeker) uit Antwerpen, een Cessna 172 OO-LVA komende vanuit Zwartberg en een WT9 Dynamic 67-CFW met Moorsele als thuisbasis.
Zondag 8 augustus was zo mogelijk nog zwakker. Welgeteld één bezoeker landde op Overboelare Piper Super Cub OO-LOT komende van Zoersel. Gelukkig kregen we toch nog enkele lokale demo’s met de Zlin Savage Cub 00-H16 gevlogen door Luc Coesens waarbij vooral de super-korte aan- en uitloop van dit STOL-toestel in het oog sprongen. Het lokale Pitts-duo (Luc Coesens en Peter Van Israël) met respectievelijk de OO-LUC (tot vorig jaar de Brits geregistreerde G-INDI) en de G-FDPS brachten elke dag een gesmaakt optreden met acrobatie en formatiedoorvluchten op extra lage hoogte. Het meeste werk over de 2 dagen was wel voorbehouden aan de lierbedienaars want ondanks het strakke wind werd er toch door bezoekers gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot een initiatie-zweefvlucht met de toestellen van de zweefvliegclub Phoenix.

De inrichters verdienen alle lof met hun organisatie welke, ondanks het slechte weer, toch een positieve verademing was in deze barre tijden. Hopelijk beterschap voor 2022. Van harte bedankt eveneens voor de geboden faciliteiten!

(Tekst : Marc Van Ryssel - Foto’s : Marc Van Ryssel & Raymond De Clercq)

Klik op de foto's hieronder voor de beelden van zaterdag en zondag.