LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
MARKET GARDEN MEMORIAL BIJ VLIEGEND MUSEUM SEPPE

Op zaterdag 16 september organiseerde het Vliegend Museum Seppe op Breda International Airport (de officiële naam van dit vliegveld) opnieuw zijn jaarlijkse Market Garden memorial met een fotomoment van de volledige vloot gevolgd door formatievluchten over diverse crashsites in de omgeving en daarna rondvluchten met de historische kisten.

Vanaf 09.00 h (koffie en cake stonden reeds klaar) werden de spotters welke vooraf inschreven (mits een kleine bijdrage) verwelkomd op het ditmaal zonovergoten Seppe. Alle lokale oldtimers stonden buiten opgesteld zodat fotograferen in perfecte omstandigheden mogelijk was. Ondertussen arriveerden ook diverse bezoekende toestellen (oa vanuit Hoogeveen, Lelystad en Texel en eveneens uit Antwerpen en Wevelgem) om naast de Seppe-kisten opgesteld te worden. Tegen het einde van de foto-sessie (rond 11.00 h) was de showline dan ook uitgegroeid tot meer dan 20 vliegtuigen.

Tussen 11.30 h en 12.30 h werd met niet minder dan 16 toestellen (verdeeld in een 5-tal formaties) een rondvlucht uitgevoerd over de aan Operatie Market Garden (de luchtlandingen rond Arnhem in september 1944) gelieerde crashsites. In de namiddag kon het publiek rondvluchten boeken op diverse types (Chipmunck, Harvard, DH-82 Tiger Moth en Piper Cubs en Austers).  

Interessante bezoekers waren oa 2 Stearman’s afkomstig van Texel en een Harvard van Lelystad maar toch ging de meeste aandacht naar een van Hoogeveen afkomstige Klemm Kl-35D (D-ECCI). Deze begintrainer met open cockpits werd in 1940 gebouwd als onderdeel van een vloot van 74 toestellen welke in 1940 en 1941 werden geleverd aan de Zweedse luchtmacht voor de beginopleiding. Vanaf 1947 vloog dit toestel bij diverse Zweedse vliegclubs alvorens in 1964 terug te keren naar Duitsland (Nordhorn). Tijdens een kortstondig verblijf op Rotterdam werd in 1997 een noodlanding uitgevoerd voor het strand van Duinkerken. Er volgde een jarenlange renovatie (met oa een nieuwe motor) op Hoogeveen waar deze oldie sinds 2006 opnieuw actief is. 

Vanuit Belgische hoek noteerden we 2 Chipmuncks (G-DHCC en OO-PMS) en niet minder dan 5  SV-4’s (D-EBVV, OO-RAY, PAX, LUK en EVS) uit het Antwerpse nest.

Samen met het “gewone” vliegverkeer op Seppe zorgde dit alles voor een gezellig drukke vliegdag waar we met veel plezier een aantal aangename uren doorbrachten.

(Tekst & Foto’s : Marc Van Ryssel)

Klik op de foto van de Klemm KI-35D hierna voor de fotoreeks van Marc op Seppe.