LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EREPERK GUY VAN EECKHOUDT - 1 WING HISTORICAL CENTRE - 1 WHC

Op 17 oktober 2023 werd op de terreinen van het Historical Centre van de 1° Wing te Bevekom/Beauvechain het Ereperk Guy Van Eeckhoudt officieel ingehuldigd.
Brigade-Generaal Vlieger (or) Guy "Van" Van Eeckhoudt was van 2019 tot 2021 de Voorzitter van de VZW "The Golden Falcon" op de luchtmachtbasis Luitenant-Kolonel Roman in Beauvechain. Mede onder zijn impuls kreeg het museum een nieuwe boost en kon hij met een aantal gemotiveerde vrijwilligers het 1 WHC opnieuw op de kaart plaatsen. Het opknappen van het bestaande vliegtuigenpark, het restaureren van materiaal en voertuigen, het aantrekken van nieuwigheden en de uitbreiding van het patrimonium van het museum zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange reeks verwezenlijkingen.
De familie Van Eeckhoudt herbergt een "drie generatie" verbondenheid met onze  Belgische Luchtmacht.
De vader van Guy , Albert "Van" Van Eeckhoudt, bereikte de graad van Kolonel Vlieger en vloog missies tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was trouwens de laatste Commandant van de 1° Jachtwing die, binnen de Royal Air Force, opdrachten uitvoerden tijdens WO II. Hij was de peter van Class 23, zie ons artikel.

Zijn zoon Guy nam de fakkel over en schopte het tot Brigade-Generaal bij de Belgische Luchtmacht. Hij vatte zijn militaire opleiding als piloot aan op de legendarische Stampe & Vertongen SV-4B. Zijn favoriete toestel was de Lockheed F-104G Starfighter zoals hij me toevertrouwde. Hij beëindigde zijn loopbaan binnen de 15 Wing op Melsbroek op de Lockheed C-130H Hercules.
Guy Van Eeckhoudt schreef een boek getiteld: Journal d'un pilote Belge : Van de Koude Oorlog tot de humanitaire missies in Afrika.
De man bleef na zijn opruststelling verder vliegen zij het dan op het toestel waarmee hij zijn loopbaan begon, de Stampe & Vertongen SV-4B.
Zijn zoon is eveneens werkzaam bij Defensie, zijn andere zoon en zijn echtgenote zijn nog steeds enthousiast en vol overgave bedrijvig binnen de luchtvaart, hoofdzakelijk dan voor het 1 WHC museum.

Het Ereperk “Espace Général de Brigade Aviateur Guy Van Eeckhoudt" is dan ook een mooi eerbetoon aan de zeer behulpzame, vriendelijke en aangename persoon die Guy was. Het was en is een grote eer om Guy en zijn naaste familie persoonlijk te mogen kennen. Blue Skies Guy!


(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Yves Duwelz & Jef Pets)

Klik op de eerste foto voor mijn fotografisch eerbetoon aan Guy zoals ik hem heb gekend.
Klik op de tweede foto voor de foto's van Yves van de inhuldiging op 17/10/2023.
Klik op de derde foto voor de beelden van ons bezoek aan het Ereperk op 22/10/2023.