LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen
LUNAK

WAT BETEKENT DE TERM “HOT REFUELING” ?
Hot Refueling is een techniek waarbij vliegtuigen of helikopters op de grond worden voorzien van brandstof terwijl de motoren nog draaien.
Deze risico houdende vorm van “warm tanken” wordt ook toegepast in de autosport zoals in het Formule I racen om geen kostbare tijd (in dit geval seconden) te verliezen.
Air-to-Air Refueling, het bijtanken in de lucht, is een alom gekend gegeven binnen de militaire vliegerij. Bij deze procedure voorziet een “tanker” in vlucht brandstof aan andere toestellen om hun bereik aanzienlijk te verlengen zonder dat de toestellen effectief moeten landen.
Op regelmatige tijdstippen worden oefeningen gehouden om de techniek van het Hot Refuelen aan te leren en te blijven oefenen. Zeker voor helikopters met een beperkte autonomie in vergelijking tot vliegtuigen is het belangrijk dat zij tijdens een missie snel kunnen bijtanken zonder tijd te verliezen. Bij het stilleggen van de motor, het tanken en het terug opstarten kan er kostbare tijd verloren gaan bijvoorbeeld bij een reddingsactie of bij steun aan grondtroepen.
Een tankstation in vijandig gebied ontplooien kan soms een cruciale meerwaarde betekenen voor het welslagen van de missie. Zulke mobiele tankstations worden FARP’s genoemd wat staat voor Forward Arming and Refueling Point. Bij het tanken worden om veiligheidsredenen de niet essentiële personen (soldaten, gewonden, …) uit de helikopter verwijderd en op veilige afstand gebracht, weg van het tanken.
De boordschutters blijven evenwel aan boord om eventuele vijandelijke indringers op afstand te houden. Na het tanken neemt iedereen zijn plaats aan boord terug in en kan de helikopter zijn weg verderzetten.
Op de oefening in Florennes in 2014 (zie bijgaand filmpje met een Franse Armée de l’Air Eurocopter EC725 Caracal) duurde deze Hot Refueling slechts zes minuten!
Ook met vliegtuigen wordt deze vorm van “warm tanken” regelmatig ingeoefend. Zo was mijn zoon getuige van zo’n oefening op de basis van het Duitse Nörvenich. Twee Eurofighters werden getankt zonder dat de motoren werden stilgelegd.
Hot Refueling is ook niet zonder risico’s. Het hoeft geen betoog dat men de veiligheidsprocedures nauwlettend dient te respecteren. De minste vonk kan immers een desastreuse inferno teweegbrengen.
Hot Refueling: gevaarlijk maar in sommige gevallen van levensbelang!
(Tekst: Jef Pets - Beeldmateriaal: Sam & Jef Pets)
Klik op de eerste foto voor de Hot Refueling procedure bij vliegtuigen en klik op de tweede foto voor een filmfragment van het "warm tanken" van een helikopter.

