LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen
LUNAK

BENELUX OPEN AEROBATIC CHAMPIONSHIP KOKSIJDE 2025
Reeds meerdere jaren (al van voor de corona periode) organiseert de op de vliegbasis van Koksijde gelegerde Royal West Aviation Club in het 1e weekend van de maand juli de Belgische acro-kampioenschappen (BOACK). Belgisch is misschien niet de correcte term want er nemen telkens ook een aantal buitenlandse piloten deel aan dit evenement. Dit jaar was het niet anders. Opvallend was wel dat er van de 5 aanwezige acro-toestellen (sommige toestellen worden door meer dan één deelnemer gebruikt) er geen enkel Belgisch geregistreerd was. Slechts één van de vijf, de Yak-52 (LY-YKV) heeft een Belgische eigenaar en is gebaseerd op Temploux. Uit Nederland kwam de Extra NG PH-IBM. Dit nieuwste model Extra vliegt sinds februari 2022 vanuit Lelystad (eigenaar is Ischa Swartz). Er waren 2 Extra 330’s aanwezig (F-HIGS van Cyrial Talon uit Verdun en G-CLCA uit het Engelse Shobdon en gevlogen door Nicholas Wakefield).
De deelnemer die van het verst kwam was de Litouwer Igoris Lobanovas uit Liepaja. Hij vloog met de LY-OMG, een bij ons minder bekende Xtreme Air XA-42 Sbach 342. Dit is een tweezits acro-toestel van Duitse makelij ontwikkeld uit de eenzitter XA-41 Sbach 300. Met een vermogen van 315 PK onder de kap kan dit toestel alle figuren in de Unlimited-categorie perfect aan.
Naast de wedstrijdvluchten waren er opnieuw een aantal demo’s te bewonderen. Uiteraard kon de lokale NH90 heli van het 40 Squadron niet ontbreken. De beide SAR-demo’s welke dagelijks werden uitgevoerd zijn allicht de kortste vluchten welke deze toestellen uitvoeren (van de ene zijde van het veld naar de overkant).
Mooi was de demo van Gerrit Ghyllebert met zijn nieuwe gyrocopter (ELA G10 Eclipse 33-ATV). Door de strakke wind was hij in staat om bijna bewegingloos in de lucht te blijven hangen wat normaal met een gyrocopter niet mogelijk is.
Naast de voorstelling van de Spitfire XVI (OO-XVI), gevlogen door Kris Van den Bergh, was het hoogtepunt waarschijnlijk toch de demo van de Convair PBY-5A Catalina (G-PBYA). Deze tweemotorige amfibie was reeds op één van de vorige edities aangekondigd maar moest toen om technische redenen verstek geven. Nu was het op Duxford gebaseerde toestel het ganse weekend aanwezig. Naast een vliegende demo konden geïnteresseerden voor een kleine bijdrage het toestel ook van binnen bekijken terwijl er op zaterdagavond ook luchtdopen mee werden uitgevoerd. De Catalina is de meest gebouwde vliegboot uit de geschiedenis van de luchtvaart (ongeveer 3300 exemplaren tussen 1936 en 1945). De eerste modellen waren zuivere vliegboten maar vanaf 1942 werd de overgrote meerderheid als amfibie (met een intrekbaar neuswielonderstel) gebouwd. Tijdens WO II werd de Catalina door zowel de US Navy als het Coastal Command van de RAF gebruikt voor het begeleiden van konvooien boven de Atlantische Oceaan en het bestrijden van Duitse u-boten. Met zijn relatief lage snelheid maar extreme vliegduur (tot wel 18 uur) was dit vliegtuig daar uitermate geschikt voor. Na de oorlog dienden Catalina’s in vele luchtmachten en marines, waaronder ook de Nederlandse MLD (tot 1957). De Catalina “Miss Pick Up” uit Duxford is tot op heden het enige vliegwaardige exemplaar in Europa.
De static line- up omvatte zoals gewoonlijk de complete vloot van de Royal West Aviation Club naast enkele op Koksijde gebaseerde private toestellen. Blikvanger hier was de Bellanca Citabria D-EBTL, een uit 1977 stammende hoogdekker. Dit vliegtuig kwam onlangs in handen van een Belgische eigenaar en heeft sinds eind april 2025 zijn thuisbasis op Koksijde. Helikopterbedrijf NV Toran uit Wevelgem presenteerde 2 toestellen, de OE-XOD (een Oostenrijks geregistreerde Robinson R-44) en de Guimbal Cabri G-2 OO-SKH.
BOACK heeft zijn plaats veroverd in de Belgische luchtvaartwereld, alhoewel kleinschalig blijft het toch een evenement waar we jaarlijks met veel plezier en belangstelling naartoe gaan.
(Tekst: Marc Van Ryssel - Foto’s: Raymond De Clercq)
Klik op de foto voor het beeldverslag bij dit artikel.
![]()
