LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
WAT IS EEN SEINENVIERKANT?

Hoofdzakelijk op vliegvelden waar geen permanente radiocommunicatie met luchtverkeersleiding aanwezig is, krijgt de piloot zijn informatie over het vliegveld door middel van signalen in een seingebied op de grond.
Nochtans kunnen we ervan uitgaan dat er zo goed als op alle (recreatieve) vliegvelden radioverkeer beschikbaar is met dien verstande dat het terrein voor het vliegverkeer is opengesteld. Tijdens de openingsuren is er altijd wel een vliegveldoverste (pleincommandant) aanwezig die alles in goede banen leidt.

In de tijd waarin er nog geen sprake was van radiocommunicatie tussen het vliegtuig en de grond, werd het “seinenvierkant” in het leven geroepen om de veiligheid van het vliegverkeer op en rond vliegvelden te garanderen.
Het “seinenvierkant” dat heden ten dage hoofdzakelijk nog op recreatieve vliegvelden terug te vinden is, bevat voor de piloot de nodige visuele informatie over de actuele toestand van het veld.
Wanneer er om één of andere reden geen radioverkeer mogelijk is, is het seinenvierkant nog steeds van groot belang voor de veiligheid van het vliegverkeer in de lucht en op de grond.
Door middel van symbolen kan men afleiden wat het baangebruik is, welk circuit (links of rechts) men dient aan te houden en waar men zich op het terrein mag en kan verplaatsen. Op vliegvelden waar er naast het motorvliegen nog andere luchtsporten worden beoefend zoals zweefvliegen en/of valschermspringen worden deze ook door middel van specifieke symbolen in het seinenvierkant opgenomen.
In het geval van Schaffen bijvoorbeeld is er naast het motorvliegen activiteit mogelijk van zowel zweefvliegtuigen en/of para’s.
Het vierkant met een zijde van minimum 9 meter is een opengewerkt horizontaal vlak dat omgeven is door een witte boord van ten minste 30 cm breed. In het vlak komen de symbolen voor die representatief zijn voor de actuele toestand op het vliegveld. De piloot dient eerst het seinenvierkant te overvliegen om zich te vergewissen van de aangegeven symbolen alvorens hij of zij zich in de verkeerskring (circuit) mag begeven.

Courante symbolen:
- een rood vierkant met gele diagonale lijnen als dan niet in de vorm van een kruis.
- een T-teken in een bepaalde richting.
- een witte halter.
- een pijl (naar rechts) of geen.
- een dubbel wit kruis.
- een halve bol uitlopend in een punt.

In de fotoreeks bij dit artikel zullen we dieper ingaan op de meest gangbare symbolen die in het seinenvierkant kunnen voorkomen en de betekenis ervan.

(Tekst & Foto’s : Jef Pets)

Klik op onderstaande foto voor de beelden bij dit artikel over het seinenvierkant.