LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EMERGENCY CONTROL STICK ROYAL AIRCRAFT FACTORY R.E.8

Op onze trip naar Duxford in september 2022 (zie hier), bezochten we het Royal Air Force Museum in Hendon. Daar merkten we de aanwezigheid van een houten stick in de achterste cockpit waar de waarnemer-schutter zat in de Royal Aircraft Factory R.E.8.
Niemand van ons wist waarvoor deze zou kunnen gediend hebben. We stelden de vraag aan één van de toezichters maar ook deze kon niet op onze vraag antwoorden.
Aangezien de bedoeling van de aanwezigheid van deze houten stick in het vliegtuig me bleef integreren, ben ik op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing van het raadsel. Ik kwam erachter dat de waarnemer-schutter van de RAF R.E.8, in geval van nood, enkele stuurorganen ter beschikking had. Wanneer er met de piloot vooraan iets mis was (gewond of gedood), werd het tweede bemanningslid de mogelijkheid geboden om een noodlanding uit te voeren. Hiervoor kon hij gebruik maken van het hoogteroer en het richtingsroer.
De houten stick (Emergency Control Stick) bediende het hoogteroer, een handgreep aan de linkerzijde zorgde voor de besturing van het richtingsroer. Rolroeren (ailerons) kon de waarnemer niet bedienen, maar op hoogte en richting is het perfect mogelijk om te vliegen. Aan bakboordzijde was er ter hoogte van de vierde spant een gashendel voorzien die door middel van een metalen hendel kon bediend worden.
In het fotoalbum werden, naast eigen foto’s, enkele illustraties toegevoegd (© Juanita Franzi (2008) Aero Illustrations) die een duidelijker beeld verschaffen. Op basis van één van deze opengewerkte tekeningen heb ik een voorstelling aangebracht hoe het in zijn werking ging. We deden navraag bij het Royal Air Force Museum London in Hendon en kregen de bevestiging (20/12/2022) dat het inderdaad om de Emergency Control Stick van de gunner handelt.
Met hartelijke dank aan iedereen voor hun bereidwillige medewerking!

(Bronnen: Royal Air Force Museum London / Andrew Dennis (Collections Enquiry Team) - The Aerodrome - Military History Fandom - The Vintage Navigator - Daniel Brackx / Belgian Wings)

(Tekst: Jef Pets - Foto’s en illustraties: RAF Museum London - Aero Illustrations - Daniel Brackx - Jef Pets)

Klik op de foto hierna voor het verduidelijkende beeldmateriaal.