LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LOCKHEED T-33A - SCHOOT / TESSENDERLO

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men soms… een vliegtuig tegen. Toegegeven, het was opgezet spel want ik wist ervan, maar bij een wandeling met vrouw en hond door landelijk gebied, in Schoot/Tessenderlo, stond ik “zomaar” oog in oog met een heuse T-33. Het toestel in kwestie vloog eerst bij de USAF in Europa (serial 51-6520) en ging in 1963 naar de Armée de l’Air (als 16520). Na een operationele periode in de Franse luchtmacht kwam de T-33A in 1982 terecht in het Centre d’Instruction in Vilgenis ten zuiden van Parijs. Op deze locatie werd het vliegtuig als instructiemateriaal gebruikt tot het niet langer aan de behoeften van de Franse luchtmacht voldeed en verkocht werd aan PS Aero uit Baarlo, NL.
De T-33A werd eerder dit jaar op het Schootse veld afgeleverd in gedeeltelijk gedemonteerde toestand (romp, vleugels en staartvlakken). Na montage werd het toestel opgesteld met het rechterwiel op een verhoogde sokkel.
De huidige eigenaar beschikt ook nog over een gewezen Duitse Fiat G.91R, maar dit toestel is niet van nabij te bewonderen aangezien het achteraan in de tuin van de eigenaar staat. De T-33A staat in open terrein en is momenteel vrij eenvoudig te fotograferen. Voor wie het toestel zelf wil zien verklappen we enkel dat het gemakkelijk te vinden is via een korte zoektocht op Google Earth. De T-33 is op de luchtfoto’s allicht nog niet te zien, maar de G.91 is eenvoudig te vinden en de T-33 staat op wandelafstand.

(Tekst en foto’s : Guido Van Roy)

Klik op onderstaande foto voor een kort beeldverslag.