LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
REPUBLIC F-84G THUNDERJET FZ-55

Deze foto komt uit de verzameling van de vader van Wim Van Humskerke, Victor Van Humskerke. Victor Van Humskerke nam deze foto kort na de crash van dit toestel op Weelde. Om wat meer achtergrondinformatie bij deze foto te kunnen vergaren begon ik een aantal opzoekingen te doen.

De Republic F-84G Thunderjet met registratie FZ-55 was in dienst bij de Belgische Luchtmacht van mei 1952 tem juli 1954. Het toestel behoorde tot het 27ste  squadron van de 10de Wing.
Het 27ste smaldeel ontstond in september 1951 en bleef operationeel tot juni 1962. Het squadron had als thuisbasissen respectievelijk Chièvres, Geilenkirchen (D),  Weelde en Kleine Brogel.
Voor de komst van de Republic F-84G Thunderjet vloog het squadron op Spitfire. In 1963 werd het 27ste smaldeel officieel ontbonden.

De FZ-55 crashte op 08/07/1954 in Weelde. Een explosie van de motor lag hiervan aan de basis. Ondanks dat de cockpit van het vliegtuig in brand stond bleef de piloot Luitenant-Vlieger Mike Terlinden in het toestel om te vermijden dat het ongecontroleerd zou neerstorten op de gemeente Ravels. De man maakte een noodlanding op Weelde, wat op dat moment zijn thuisbasis was. Toen de piloot het vliegtuig wou verlaten werd, tot overmaat van ramp, de schietstoel geactiveerd ten gevolge van het vuur.
De onfortuinlijke piloot werd gekwetst aan de rug en liep brandwonden op aan de benen.
De Thunderjet FZ-55 werd onherstelbaar vernield en afgeschreven (categorie 5 - written off).

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel :
Belgian Wings - Daniel Brackx - Jacques Schelfaut en Les Ailes Militaires Belges.


(Tekst : Jef - Foto : verzameling Wim & Victor Van Humskerke (fotograaf).