LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
UNIEKE KOMMANDO-BUNKERS IN HET ANTWERPSE

Aan de Drakenhoflaan te Deurne werd er, bij het maken van dit artikel (mei 2015), gewerkt aan de renovatie van het Drakenhof. Het hof dat vroeger een “Hof van plaisantie “ (buitenverblijf) was, werd tijdens de 2de wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als onderkomen.
Het werd meerbepaald betrokken door de Flugplatzverwaltung van het vliegveld (Deurne). Tijdens de Slag om Engeland werd het “hof” gebruikt als hoofdkwartier van II/KG 3, wat staat voor de 2e groep van gevechtseenheid nummer 3.

Op het domein staat er tevens een betonnen, gasdichte observatietoren. De opbouw ervan begon waarschijnlijk de eerste helft van 1941 of later, alvast nadat het Belgisch leger het vliegveld had verlaten. Het hof en de toren hebben ondertussen al een vorm van bescherming gekregen.

Een tweede, soortgelijke, toren is terug te vinden in Wilrijk op de grens met de gemeente Aartselaar.
De Duitse bezetter gebruikte de plaats als schijnvliegveld (inclusief met houten schijnvliegtuigen) om verkenningsvliegtuigen te misleiden.
Het Duitse vliegveld bevond zich exact op de plaats van het vooroorlogse Belgische uitwijkvliegveld, gekend als “terrein 30”. Het vliegveld werd effectief gebruikt tijdens de 18-daagse veldtocht, nl. op 14-15/5 door het Belgisch Militair Vliegwezen. De eenheid 9/V/1 met Renard R31 was er gestationeerd, voorafgegaan door het 3/II/1 smaldeel op Fairey Fox (van 12 tot 14/05).

Beide torens zijn uniek omdat er maar twee exemplaren van dit type Kommando-bunkers bekend zijn, met name deze in Wilrijk en Deurne.

Bijkomende informatie mbt de bunkers, met dank Jean Dillen :

"die bunkers waren bestemd om tijdens bombardementen de verkeersleiding verder te kunnen zetten. Zoals je merkt is de helling van de kegels ideaal om er met een kanon op te schieten omdat de inslag dan praktisch loodrecht op de wand komt. Een vallende bom echter kaatst door de scherpe verticale hoek weg en maakt geen kans om een voltreffer te plaatsen.
Bemerk ook de solide bomvrije ‘hoed’ boven de constructie.
In de bunker van Deurne zijn er ramen in de zijkanten (met erboven solide beschermingen zodat toevalstreffers niet in de bunker konden vallen) en uitsparingen binnen in de wand om radio’s of telexen te plaatsen. In Wilrijk ontbreken die beiden."

Met dank voor de toestemming van de eigenaars om de gebouwen te mogen fotograferen.
Dank ook aan de Heren Leo Spiessens, Jean Dillen en Daniel Brackx voor de bijkomende informatie betreffende de bunkers.

(Tekst en foto’s : Willy & Jef)

Klik op de beelden hieronder om respectievelijk het Drakenhof en de bunker Aartselaar te ontdekken. Let ook op de verschillen waarvan Jean ons in kennis stelde (zie hiervoor).