LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
DE VERGETEN GEDENKSTEEN

Het voetgangerspad langs de waterkeringsmuur in Antwerpen wordt dagelijks door duizenden wandelaars en toeristen gebruikt om in de buurt van de kaaien te stappen en toch op voldoende afstand van het water te blijven.
Wie van hen weet echter dat hij/zij ter hoogte van Het Steen een meer dan honderd jaar oude gedenksteen passeert ? Vrijwel niemand, want hij staat doorgaans verscholen tussen de beplanting, tegen de muur aan van de Antwerpse burcht. Bovendien is de tekst erg verweerd en naar de struiken gericht, zodat hij vanaf het wandelpad nauwelijks of niet zichtbaar en leesbaar is.

Voor wie hebben ze daar dan een gedenksteen opgericht ?

Nu wordt het verhaal pas echt vreemd, want het monument stond oorspronkelijk helemaal niet op die plaats, maar op Linkeroever in de Borgerweertpolder en is pas na heel wat omzwervingen op zijn huidig plekje beland.
Het werd opgericht voor Rudolf Max Wilhelm Hans Bartsch von Sigsveld die op 9 februari 1841 in het Duitse Bernburg werd geboren. Hij was uitvinder en ballon-vaarder en ontwikkelde samen met August von Parseval de zgn. 'Drachenballon'.
Op 1 februari 1902 verongelukte hij tragisch met zijn ballon tijdens een oosterstorm tussen Sint-Anneke en Zwijndrecht.
Zijn medereiziger, Dr. Professor Franz Lincke, had zich tijdig kunnen redden door zich van op lage hoogte uit de ballon te laten vallen, voor die neerstortte.
Rond de vlucht, het neerstorten en de gebeurtenissen die daaruit en daarop volgden, is achteraf heel wat heisa ontstaan tussen België en Duitsland.

Op 6 maart 1904 werd de gedenksteen uiteindelijk ingehuldigd op een stukje grond in de Borgerweertpolder. De inscriptie luidde:

" IN TREUER BERUFSERFÜLLUNG FAND
  HIER AM 1 FEBRUAR 1902 SEINEN TOD
  HANS BARTSCH VON SIGSVELD
  HAUPTMANN IM LUFTSCHIFFERS BATAILLON BERLIN"

Ook in Berlijn, de stad vanwaar de ballon was opgestegen, kreeg Hans Bartsch von Sigsveld een gedenksteen met een plaat, maar waar dat monument zich nu bevindt, is blijkbaar niet meer te achterhalen.

Onlangs passeerde Walter opnieuw langs de gedenksteen (03/05/2014) en kon tot zijn (en onze) grote vreugde vaststellen dat het monument vrijgemaakt is en terug zichtbaar is ondergebracht. Met dank aan de mensen die hiervoor het nodige hebben gedaan !

AANVULLING : de gedenksteen is sedert februari 2018 verplaatst naar de middenberm van de Blancefloerlaan, aan de linkerkant van de weg als je vanaf Linkeroever richting Zwijndrecht rijdt. Ter hoogte van huis nummer 181. Klik HIER .
Waarvoor dank aan Frans Van Humbeek van Hangar Flying !

Hierna een foto van de "Drachenballon" - Courtesy Jean-Pierre Lauwers.

(Samenstelling Walter Van den Bulck - Bronnen Hangar Flying, Wikipedia, het internet)


Klik op de foto van de "drakenballon" om de foto's van Walter te bekijken.